”Så spelar du ett monster”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-17

Dan Glimnes pokerteori

I det senaste avsnittet om när du floppar ett monster, predikade jag värdet av ”osynlig” styrka. När floppen är Q-8-10 i tre olika färger är det svårt att ana att du har straighten, i det gyllene ögonblick då pokergudarna samtidigt försett dig med

J-9 på handen. (Chansen att floppa straighten med en sådan hand är cirka 1 på 100.) Har någon annan just då 10-10, A-Q eller

Q-Q, kan det kosta honom hela markerstapeln; ett nästan perfekt fall av osynlig styrka.

Synlig styrka däremot – eller uppenbart misstänkt styrka, ur motståndarnas synvinkel – måste oftast hanteras på ett annat sätt. Har du A-K, har gjort en höjning före floppen och fått en eller två syn och floppen är A-A-K, blir det nästan omöjligt att få betalt av en hand som Q-Q. Till och med en hand som A-3 kan ofta tveka i detta läge, inför möjligheten att vara uppe mot just det fjärde esset med ett bättre sidokort; bara K-K är garanterad att sätta hårt mot hårt här.

Sjukorts stötpoker

Samma sak gäller i till exempel sjukorts stötpoker, med individuella öppna kort. Har du startat med drömhanden (A-A)-A (chans: cirka 1 på 5500...) kan ditt ess upp motivera att du synar någon annan med en kung som uppkort och en trolig kung till i hålet: du skulle ju kunna chansa på ett ”blankt” ess här. Skulle du nu få till exempel en sjua i en annan färg som uppkort när nästa runda kort delas ut, har du god ”osynlig” styrka; oddsen är emot att den där sjuan har hjälpt dig, som motspelarna ser det. Är ditt fjärde kort däremot det sista esset så att motspelarna ser (x-x)-A-A, är så gott som alla möjligheter till slowspelande borta.

”Bättre att stå på gasen”

Hur du ska agera med synlig/misstänkt styrka hänger på din position. Talar du först och checkar med denna hand i sjustöt, vill sällan någon beta inför risken att du checkhöjer. Bättre då att stå på gasen och försöka få det att se ut som om du bara betar på ditt synliga esspar eller möjligen ett tvåpar, och hoppas på att någon annan med en dold triss eller ett starkt drag är villig att hänga på. Samma sak i hold’emsituationen ovan med A-K på handen: nästan din enda chans att få betalt är om du kan få ditt (över)betande eller din eventuella checkhöjning all-in att se ut som en billig bluff.

Mera om ”monsterspel” i kommande avsnitt!

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln