”Vill inte kalla poker sport, det är ett spel”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-23

Sveriges vassaste Pokerjury är tillbaka: I dag: Har svensk poker varit bättre?

pokerjuryn Består denna vecka av Murat Sahan, Lina Olofsson och gästen Ola Brandborn.

Sveriges vassaste pokerjury är tillbaka.

De fasta medlemmarna Lina Olofsson, bloggare och fotograf med stenkoll på allt som händer bakom kulisserna i pokervärlden, och Murat ”TerribleTurk” Sahan, chefredaktör för Poker Magazine och ordförande för svenska pokerförbundet, får sällskap av Ola Brandborn, en av svensk pokers största profiler sedan många år.

Den här veckan diskuteras bland annat det svenska pokerundret och kvinnors plats vid pokerbordet.

1) Jakob Carlsson i San Remo, Anton Wigg i Köpenhamn och Kristoffer ”Sumpas” Thorsson hela det senaste året. Är svensk poker så här bra eller är det mest tillfälligheter?

LINA OLOFSSON:

– Svenska pokerspelare har över lag varit ansedda som de bästa i världen ganska länge. Vi har en mycket hög lägstanivå och de bästa vi har kan absolut mäta sig med världseliten. Det är ingen slump att många av dem har gått så bra som de gjort på slutet.

MURAT SAHAN:

– Svensk poker är egentligen bättre än så här! Sverige ståtar med fler bra spelare per capita än något annat land. Svenskar har med sitt analytiska sinne alltid varit bra på poker men de senaste åren har hetlevrade danskar och oljestinna norrmän haft turen på sin sida. Jag anser att svenskar och finnar är Europas bästa spelare.

OLA BRANDBORN:

– Framgång föder framgång känns det som, men det motsatta gäller också. För några år sedan så kändes det som att Sverige inte vann någonting! Det är stor varians i tävlingspoker. Men de svenskar som åker på de stora turneringarna är skickliga och har en hög lägstanivå. Några håller riktigt hög klass. Jämför man Sverige med syd-Europa så har vi inte de spelarna som absolut inte kan placera sig, har en svensk tagit sig till EPT så håller han tillräckligt hög klass för att i alla fall vara ett hot. Statistiskt sett så borde vi ha en svensk på nästan varje finalbord. Sedan är det så klart stor slump om denne spelaren vinner eller åker ut som nia.

2) Liv Boeree vann EPT San Remo och belönades med i runda slängar 12 miljoner kronor. Poker är, till skillnad från till exempel brottning, en sport där kvinnor och män har lika förutsättningar. Ändå är det minst sagt manlig dominans bland spelarna. Vad betyder det för sporten att en ung tjej tar hem en sån här jätteturnering?

LINA OLOFSSON:

– Det betyder mycket. De bevisar återigen att kvinnor kan spela poker på samma villkor som männen. Kvinnor är inte lika gamblingbenägna som män rent generellt och det är anledningen till att vi har så få kvinnor som spelar poker. Att kvinnor inte vinner fler turneringar än vad vi gör har inte att göra med skicklighet utan att det helt enkelt är så få som är med och deltar. Det brukar vara ungefär två till fem procent kvinnor i en normal storturnering.

MURAT SAHAN:

– Det är lätt att tro att det betyder mer än vad det gör för det är på få ställen utanför de dedikerade pokersidorna (undantag hennes hemland kanske) som hennes vinst kommer med i media. För att det ska göra stort genomslag skulle tidningar riktade mot kvinnor, alternativt vanlig dagspress, behöva skriva om det. Inte bara på hemsidornas pokersektioner. När får vi till exempel se en artikel i Cosmopolitan om en tjej som Liv? Tyvärr säger jag, för tjejer kan poker precis lika bra som killar.

OLA BRANDBORN:

– Jag vänder mig emot att kalla poker för sport, det är ett spel. Givetvis är det bra att en tjej vinner, det kan ge några fler kvinnliga spelare på vissa marknader, men jag tror att effekten inte blir så stor som vissa hoppas. Hade hellre sett en 40-årig trebarnsmor som vinnare än en fotomodell, om man nu vill hitta någon som kvinnor kan och vill relatera till.

3) EPT Monte Carlo drar i gång till helgen, det absolut största vi har på den här sidan Atlanten. Vad ska vi se fram emot och vem blir mest spännande att följa?

LINA OLOFSSON:

– Nu vet vi ju inte hur många spelare som lyckas ta sig över Atlanten med tanke på vulkanen, men om alla som hade tänkt komma flyger över kommer vi att få se ett minst lika starkt fält som i WPT-finalen. Den som det ska bli mest spännande att följa blir utan tvekan ”Isildur1”.

MURAT SAHAN:

– Det ska bli spännande att se om de kan slå förra årets deltagarantal med tanke på att tiderna börjar bli bättre, och vad händer om det blir mer aska i luften? Personligen kommer jag att följa Peter Eastgate och Jens Thorson. Eastgate för att han verkligen visar klass och Jens för att han har varit het på vårkanten. Och att inte förglömma, om han kommer, Phil Ivey. Han är trots allt kanske världens bäste spelare. Att Viktor Blom dyker upp må vara hänt, men i turneringar verkar han inte vara lika bra som i cash games.

OLA BRANDBORN:

– Det var en tid i mitt liv då jag tyckte att EPT var betydelsefullt och intressant, men det var innan huvudsponsorn i praktiken mer eller mindre förbjöd andra sajter att skicka inkvalade spelare till tävlingen. Jag följer inga specifika spelare, däremot läser jag Linas blogg med glädje.

Följ ämnen i artikeln