Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

– Att köpa ett halvt landslag är dopning

Publicerad 2013-01-11

Svenska profiler rasar mot Qatar

I morgon slår Qatars VM-lag ett rekord som väcker oro och bestörtning i handbollsvärlden.

Halva laget består nämligen av värvade bosnier, egyptier och tunisier.

– Det är horribelt! En form av ekonomisk dopning, säger SVT:s expert Martin Frändesjö.

BYTT LAND Ahmed Morgan är från Tunisien, men spelar nu VM för Qatar.

Om två år arrangerar Qatar handbolls-VM.

För ett år sedan bekräftade det stenrika oljelandets handbollsförbund att man försökte värva utländska stjärnor till sitt landslag.

Två av spelarna som tackat nej är Danmarks storskytt Nikolaj Markussen, som enligt egen utsaga erbjöds ”ett sjusiffrigt” belopp i danska kronor, och Norges största stjärna Kristian Kjelling.

Nio har värvats

Men det står nu klart att andra spelare tackat ja. När Qatar premiärspelar mot Danmark i morgon i årets VM består nämligen drygt halva laget av spelare födda i andra länder. Nio bosnier, egyptier och tunisier, som alla numera tillhör klubblag i Qatar, har värvats. Och det lär bli fler till VM i Qatar om två år.

Bland de nio hittar vi Sahbi Ben Aziza, som spelade VM-semi för Tunisien 2005, och Hassan Mabrouk, som spelade OS 2008 och VM 2009 för Egypten.

Det lär aldrig ha hänt i en stor lagsport att ett land ställt upp i ett mästerskap där hälften av spelarna är naturaliserade. Det är ett rekord som väcker oro och bestörtning i handbollsvärlden – och bland svenska profiler.

– Det är horribelt! Det här går emot idrottens filosofi. Det är ju en form av ekonomisk dopning, säger SVT:s expert Martin Frändesjö.

– Det har ju hänt tidigare att spelare bytt landslag, men inte i den här mängden. Det är inte önskvärt att man byter till sig nationaliteter för att få ett bättre lag. Det ger en bitter eftersmak, säger landslagschefen Stefan Lövgren.

”Andra värden”

Blågults lagkapten Tobias Karlsson:

– Värva och köpa spelare är i min värld något som tillhör klubblagshandbollen medan landslagshandbollen står för helt andra värden.

Karlsson är framför allt kritisk till handbollens regelverk, där du kan byta landslag redan efter tre års ”karantän”.

– Handbollen måste ta sig en funderare kring sina regler.

Magnus Wislander är den ende Sportbladet pratat med som inte är kritisk.

– Det är så världen ser ut och det är ingen skillnad mot vad Österrikes damer höll på med för några år sedan. Och Spanien har jobbat väldigt aktivt för att få utländska spelare till sitt landslag. Och jag blev ju till exempel glad när det stod klart att medeldistanslöparen Abeba Aregawi (från Etiopien) får tävla för Sverige, säger Wislander.

Följ ämnen i artikeln