Titta, hon är Miss hundra procent
Uppdaterad 2015-12-21 | Publicerad 2015-12-20
Stina Nilsson i final för nionde gången i rad: ”Hennes styrka kommer fram då”
Stina Nilsson lämnar numera finalgaranti.
Pallplatsen i Toblach gör att hon vid 22 års ålder går om Emil Jönsson och Anna Olsson.
Stina är nu tidernas mest pålitliga svenska sprinter i världstoppen.
För ett år sedan var Stina Nilsson i final i Davos. Samma sak helgen därpå. Sedan flöt vintern på med finalplatser i Val Mustair, Otepää, Östersund och Drammen. Årets säsong har börjat i samma stil: tvåa i Ruka och etta i Davos.
Inför helgens tävlingar i Toblach hade Nilsson varit i åtta raka finaler i världscupen, vilket bara Emil Jönsson och Anna Olsson (då Dahlberg) kan matcha under sina karriärer. En till vore rekord.
Men sviten höll på att brytas redan i prologen där Stina Nilsson öppnade svagt och gled i mål på plats 28, tre placeringar från att slås ut.
I väntan på kvartsfinalen drack hon blåbärssoppa och vilade. Två timmar gick, sedan var Stina Nilsson som pånyttfödd.
”Kunde gjort bättre”
Hon vann sin kvartsfinal och kom tvåa i semin. I finalen utkämpade hon en kamp om pallplatserna mot två norskor. Det stannade vid en tredjeplats bakom tvåan Ingvild Flugstad Östberg och ettan Maiken Caspersen Falla, som tar över ledningen i sprintcupen. Fyra blev Linn Sömskar, som var i karriärens första VC-final.
– Den var jättespännande ända in på upploppet. Jag kanske inte gjorde det bästa valet att gå ut så tidigt och få så lång kurva. Det kunde jag ha gjort bättre. Men annars är jag nöjd med det jag gjorde, säger Stina Nilsson till SVT.
”Var arg och irriterad”
Nu är Nilsson hundraprocentig under mer än ett år. Under nio lopp har hon varit allt från tvåa till tjugoåtta i kvalet, ändå har det blivit final varenda gång. Något liknande har ingen svensk tidigare klarat av.
– Styrkan kommer fram när hon får åka med folk omkring sig. Hon börjar få respekt med sig också. Folk flyttar sig lite för henne, så hon vågar ta plats. Så länge grejerna håller är hon ganska säker både i sprint och klassiskt, säger damsprinttränaren Johan Granath.
Varför blev det så dramatiskt i prologen?
– Jag vet inte riktigt. Hon var bara lite arg och irriterad efteråt. Hon tyckte att det gick lite trögt, sa hon.
Hade du på känn att Linn Sömskar skulle lyckas så bra?
– Ja. Känslan har varit att det finns en jädra kapacitet som hon inte har fått ut tidigare. Hennes stora dilemma har varit att hon tittar för mycket på andra och inte vågar ta plats. Jag tror inte att det var sista gången hon är så här högt upp.
Dagens frågetecken
Är Halfvarsson tillbaka?
Nej, väl? Vi får väl hoppas att Calle ligger kvar på rummet och snörvlar sig igenom ännu en förkylning i väntan på Tour de ski?
Är Kalla tillbaka?
Davoshelgen var ett debacle, enligt damtränaren Mattias Persson. Nu har hon laddat i en vecka och avstått en sprint för att komma tillbaka med en knall. Kan Kalla attackera pallen på tio kilometer fritt i dag?
Är Hellner tillbaka?
Det korta svaret är ja. I dag tävlar Marcus för första gången i världscupen för vintern. Men det är skillnad på att vara tillbaka i startlistan och att vara det fysiskt. Hellner är en exceptionell klättrare på Tour de skis sista etapp, men ska de ovana musklerna hålla hela vägen till slalombacken ska de gärna visa sin kapacitet redan i dag på genrepet över 15 kilometer klassiskt. Topp tio vore utmärkt. Topp tjugo okej.
Gårdagens procent
100 procent!
Kom regn eller snö, vind eller stiltje. Kom mörker eller ljus, skejt eller klassiskt.
Stina Nilsson har nu ställt upp i nio världscupssprinter sedan Davos i fjol. Hon har nått final i alla nio.
100 procent!
Charlotte Kalla avstod sprinten, men de fem svenska tjejer som ställde upp fyllde tomrummet. Alla tog sig vidare från kvalet och radade upp en kvintett fina resultat: Stina Nilsson (3), Linn Sömskar (4), Maja Dahlqvist (17), Ida Ingemarsdotter (18) och Hanna Falk (21).
0 procent!
Norge hade vunnit tolv raka lopp. De hade varit på pallen varje gång fram till herrsprinten där de var enda nationen med två åkare i finalen.
Men Finn Hågen Krogh och Sondre Turvoll Fossli blev sist och näst sist. Framför dem kom en färgsprakande kvartett bestående av en italienare, en amerikan, en britt och en schweizare.
I vinter samarbetar Norge med Storbritannien för att hjälpa dem att utvecklas. Efter att det blivit noll procent Norge på pallen kanske det är dags att göra heltom och låta trean Andrew Young lära ut några knep till de norska åkarna.