Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Halfvarsson: ”Var mentalt nere i botten”

Uppdaterad 2018-12-09 | Publicerad 2017-11-19

GÄLLIVARE. I fjol vid den här tiden på året var Calle Halfvarsson bäst i världen. 

Men det slutade, återigen, i ett misslyckat mästerskap.

Nu berättar Halfvarsson för första gången om kärlekskaoset som var en del av förklaringen till VM-missen, men också om planen som ska ge honom form nog att knäcka Norge på OS-stafetten och kröna honom till OS-kung. 

– Prickar jag formen så ligger jag väldigt bra till för det, säger han.

Följ ämnen
Längdskidor

Calle Halfvarsson sjunker ner i en stol i lobbyn på Hotell Dundret i Gällivare. Det är fem timmar sedan säsongspremiären gick i mål. Där fick han se sig slagen av sju utländska åkare, varav fem ryssar.

– Det känns ändå helt okej, men man är rätt sliten. Jag mådde inte så bra efter målgång. Det är svårt med maten, man måste tvinga i sig den och är jag är så less på det här med att äta mat så det finns inte, det är helt sjukt, utbrister han.

Trots en lite tyngre dag är det ingen tvekan om att Halfvarsson är det stora svenska OS-hoppet på herrsidan. Potentiellt är han en medaljkandidat på i princip alla distanser. Det blev om inte annat tydligt vid den här tiden förra året. Då var Calle Halfvarsson i sitt livs form och totalt dominant under världscupens inledning. Han var 2:a, 7:a, 1:a och 1:a i de fyra första loppen och allt såg så bra ut. Sen föll allt ihop som ett korthus med sjukdomar och en missad formtopp på VM.

”Det var mycket stress”

Det blev en så tydlig kontrast att till och med normalt sett artige norske åkaren Finn Hågen Krogh passade på att håna svensken när Sportbladet ombad honom att skicka ett julkort till valfri svensk.

”Pass på så det ikke blir for mye julemat, som i fjor!

Da har du kanskje sjans.

Finn H. Krogh”.

Calle skrattar högt när han ser det:

– Det var fint! Vad snällt, bra tips ju! Det var ju så där det var, det blev för mycket julmat och sen var det kört, säger han med en rejäl dos sarkasm i tonen.

Den verkliga förklaringen ser betydligt mer komplicerad ut.

– Det var mycket stress som gjorde det, jag hade ett knepigt tankesätt.

Körde för hårt och blev sjuk

– När jag kom till Lillehammer och vann de två första dagarna var jag helt inställd på att den här (minitouren) kommer jag att ta. Formen var bra, men sen sket det sig med skidorna och jag blev bara femma sista dagen. Det var sämsta tänkbara, utanför pallen. Och istället för att se problemen med skidorna tänkte jag att ”fan jag var inte bättre än så här!”.

De räckte inte med fyra kanonlopp innan dess?

– Nej, då tänkte jag att jag måste träna hårdare, men då körde jag för hårt och blev sjuk inför Davos. Riktig juniorstress.

Jennie Öberg

Men bakom stressen fanns också ett stormigt privatliv. Precis inför säsongsstarten tog förhållandet med tjejen, landslagsåkaren Jennie Öberg, slut.

– Det var snurrigt ett tag. Då var jag mentalt nere på botten, ledsen och förtvivlad i det privata livet. Sen gick jag in i säsongen och så gick det rakt uppåt där i stället. Det var upp och ner. Jag hade plösligt gula ledarvästen – bingo! Men privatlivet var inte roligaste.

Paret hittade tillbaka till varandra kort senare men i jakten på VM-formen gick det sämre.

– Det blev bara en panikjakt, konstaterar han.

Men ”man får lära av misstagen” säger 28-åringen. Och efter att en bihåleoperation fixat en nästan sjukdomsfri uppladdning inför årets säsong, med träningsrekord på 850 timmar, och den mentala träningen med coachen Rune Gustafsson hindrat Halfvarsson från att springa iväg i tankarna när det gått emot står han mer än redo att ta revansch på tre raka mästerskapsmissar.

”Många kan bli OS-kungar”

När Sportbladet gjorde en enkät med tidigare OS-stjärnor inför säsongen valde bland annat Lina Andersson Calle som en tänkbar OS-kung. Och att det, ibland flyktiga, självförtroendet finns där nu är det ingen tvekan om. I stället för att lasta över favoritskapet tar han emot berömmet med en självklarhet.

– Ja, skulle jag pricka in formen från Lillehammer i fjol ligger jag väldigt bra till. Men det är det som är det svåra. Det finns många av oss i världscupen som kan bli OS-kungar, det gäller bara att pricka formen. Men det är fint att folk tror på en.

Om du är så bra då kan du slå Northug, Krogh eller Ustjugov på en slutsträcka i stafetten?

– Ja det tror jag, det måste jag tro.

Det är bara den där detaljen med att pricka formen kvar då...

– Ja, jag har ju aldrig lyckats i mästerskap så jag har inget sådant facit att utgå från.