Hjalmarssons andra NHL-poäng

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-26

Allt om nattens svenskar i svenskollen

När man lyckas besegra NHL:s bästa lag ska man vara nöjd, hur matchen än gestaltade sig.

Men Chicagos spelare hade ändå en del att fundera på efter straffsegern över San Jose Sharks. De ledde nämligen med 4–1 nästan halvvägs in i andra perioden och 5–3 när lite drygt fem minuter återstod av den tredje.

Kim Johnsson i Minnesota Wilds.

Men Sharks kom tillbaka tack vare mål av Devin Setoguchi och Joe Thornton, och matchen fick avgöras på straffar. Väl där avgjorde dock Patrick Kane och Jonathan Toews för Chicago med varsitt mål.

– Vi tog den svåra vägen idag, men vi fick de två poängen, sa Chicagos anfallare Martin Havlat.

– Vi är glada över segern, men det är inte bra att tappa ledningen så där i slutet, sa Andrew Ladd.

21-årige svensken Niklas Hjalmarsson gjorde en bra match för Chicago, och han fanns med i förarbetet till Ladds 5–3-mål i början den tredje perioden. Det var backens andra NHL-poäng i karriären. Dessutom fick han hela 23 minuters istid, det mesta han någonsin spelat i en NHL-match. Men han blev också otursgubbe vid Sharks andra mål, då pucken gick via hans skridsko förbi en ställd Nikolaj Chabibulin.

Sharks svenske back Douglas Murray fick en assist på nyss nämnda självmål av Hjalmarsson – hans första poäng på 18 matcher.

Trots förlusten gick Sharks om Detroit i toppen av Western Conference.

Minnesota Wild kan vara glada över att de lämnade matchen mot NY Islanders med två poäng – och inga nya skador.

Wild kom till spel utan tre skadade spelare (lagkaptenen Mikko Koivu, Brent Burns och Derek Boogaard), och mötte ett redan avhängt Islanders, som passade på att testa spelare inför nästa säsong.

Resultatet blev en enkel 6-2-seger för Wild och en ishockey som liknande en försäsongsmatch, där hoppfulla spelare tacklas och slåss för att lägga vantarna på en NHL-plats.

– De försökte jaga ut oss ur arenan, men våra killar fortsatte att spela, sa Wilds tränare Jacques Lemaire till AP.

I tredje perioden haglade utvisningarna så tätt att lagen en stund spelade tre mot tre.

– Det påminde om hur det såg ut för 40 år sen när jag själv spelade, sa Lemaire. Jag blev helt ställd och visste inte vad jag skulle säga åt mina spelare – för vi spelar aldrig tre mot tre.

– Det blir intressant att möta dem igen nästa säsong.

Marian Gaborik, som nyligen gjort comeback efter en höftoperation i höstas, sköt två mål och passade till ytterligare två och valdes till matchens bäste spelare.

Wilds stabile back Kim Johnsson spelade drygt 23 minuter men fick ingen utdelning i poängprotokollet.

Tack vare segern ligger Wild bara en poäng efter Edmonton, som för tillfället håller den åttonde och sista slutspelsplatsen i Western Conference.

Ottawas lagkapten Daniel Alfredsson blev poänglös i 1–2-förlusten mot Niclas Wallins Carolina. Mer om den matchen i separat artikel.

Pittsburghs målvakt Marc-Andre Fleury har hela säsongen letat efter fjolårsformen – kanske har han hittat den lagom till slutspelet.

I nattens 2–0-seger över Calgary Flames var han omutlig och räddade samtliga 31 skott och noterades för sin fjärde nolla den här säsongen.

– Han spelade helt otroligt och fanns där för varje räddning, berömde lagkamraten Jordan Staal.

Fjolårsfinalisterna Penguins verkar överhuvudtaget ha kommit in på rätt spår igen efter tränarbytet den 15 februari, då okände Dan Bylsma ersatte hårdkokte Michel Therrien. Efter det är lagets facit 13-2-3.

Ingen svensk deltog i matchen.

Henrik Tallinder fanns med i poängprotokollet med en assist när hans Buffalo tog en viktig 5–3-seger över Florida. Mer om den matchen i separat artikel.

Matchen mellan Anaheim och Colorado var svensklös, eftersom Colorados back Daniel Tjärnqvist fortfarande är huvudskadad, men den var knappast händelselös.

Anaheim kopplade på det tunga artilleriet direkt och ledde med 6-0 innan halva matchen var spelad. Till slut vann ankorna med 7–2 och klättrade förbi Edmonton upp till en sjundeplats i Western Conference. Colorado är sist i samma tabell.