Macau blir pokerns epicentrum

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-20

Förra veckan skrev jag om pokerrummen i Macau; men under mitt besök nyligen deltog jag även i ett seminarium som diskuterade pokerns framtid i Sydostasien.

Att poker exploderat där är uppenbart. På taiwanesisk tv kan man varje vecka se nationella kändisar göra upp med varandra i en slags lokal variant av Pokermiljonen, och av en deltagare fick jag höra att ”alla pokerböcker är slutsålda i hela Singapore, trots att spelet är illegalt där.”

Optimismen under seminariet var påtaglig.

Som Chris Parker, chef för Asian Poker Tour (APT), sammanfattade det: ”Poker kommer att växa till ett av de absoluta nyckelspelen i Asien, och Macau kommer att bli pokerns hemvist inom överskådlig framtid.” Och Jeffrey Haas, chef för Asia Pacific Poker Tour (APPT), fyllde på med att ”På sikt kommer vi att få se större pokerturneringar här i Asien än till och med huvudeventet i WSOP.” Man jämförde också med hur snabbt poker har vuxit i Ryssland och Italien, trots avsaknaden av pokertraditioner i bägge länderna. Jag kan till det lägga att poker numera av ryska myndigheter (!) är klassat som en officiell sport, och att VM-tvåan Ivan Demidov i november 2008 röstades fram till månadens sportpersonlighet i Ryssland…

Sydkorea är ett av föregångsländerna inom asiatisk poker. Mike Kim, ordförande i Korean Professional Poker Players’ Association, drog paralleller med hur ”e-sport” – alltså onlinespel som Lineage, Counterstrike och Guild Wars – i Sydkorea uppnått i det närmaste sanslös storhet, med tv-shower om och runt ämnet, för att inte tala om att de bästa spelarna sponsras av storbolag och uppbär rockstjärnestatus när de visar upp sig offentligt.

Nätpoker släpar dock efter livepoker: elektroniska betalningssystem har inte samma utbredning som här i väst, plus att misstänksamheten mot ”hasardspel” på nätet är större.

Dessutom är myndigheterna i Sydostasien fortfarande ännu yrvaknare och fumligare än här i Europa, vilket vi nyligen sett exempel på i Filippinerna där det muttras hotfullt om ett totalförbud mot nätspel.

Jake Kalpakian, vd för företaget Las Vegas From Home, summerade under seminariet elegant de faktorer som måste till för att poker ska bli så gigantiskt i Sydostasien som potentialen antyder: ”tv, regelverk och betalningshantering.” Han har säkert rätt; och vi svenskar får nog vänja oss vid tanken på Macau som kommande epicentrum för poker.

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln