Alexander Frei linkade ut skadad när Schweiz föll i premiären

Alexander Frei lämnade EM-premiären skadad.

Stjärnan skadad – och förlust.

EM började inget vidare för värdnationen Schweiz.

Alexander Frei lämnade planen i tårar – och från bänken kunde han se Tjeckien vinna med 1–0.

Alexander Frei, till vardags i tyska Borussia Dortmund, inledde annars matchen piggt och hade ett farligt skott redan efter tre minuter – som dock gick tätt utanför. Han följde upp med ett friläge som en utrusande Petr Cech räddade och ett tungt skott som blåstes av för offside. Men strax före paus var det roliga slut för Frei.

Sverkos avgjorde

Anfallaren tacklades av Zdenek Grygera och vred vänsterknät. Med tårar i ögonen tvingades han konstatera att matchen, och förmodligen hela EM, är över för hans del. Tårarna forsade längs kinderna när han med knät kraftigt lindat linkade förbi hemmafansen i Basel.

Med 20 minuter kvar av matchen kom sedan nästa smäll för schweizarna. En nick från Tjeckiens backlinje när Schweiz var på väg framåt för att kontra letade sig fram till inhopparen Vaclav Sverkos. Doldisen, som ersatt Jan Koller en kvart tidigare, placerade in bollen bakom Diego Benaglio.

Ville ha straff – förgäves

Schweiz fick sedan ett kanonläge att kvittera med åtta minuter kvar. Men Petr Cech räddade Tranquillo Barnettas distansskott och på returen träffade Johan Vonlanthen ribban. I samma sekvens ropade schweizarna på straff då de ansåg att bollen tog på försvararen Tomás Ujfalusi hand.

Men domaren Roberto Rosetti friade och Tjeckien avgick med segern.