Sahan: Spelutredningen döden för spelbolagen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-22

Pokermagazines chefredaktör förklarar utspelet

”Spelutredningen är döden för spelbolagen”. Det basunerade Pokermagazine ut efter presentationen av spelutredningen i förra veckan.

Tidningens chefredaktör Murat Sahan har studerat spelutredningen och varit närvarande vid presskonferenser som hållits efter att den presenterades. Här förklarar han hur utspelet ska tolkas.

På vilket sätt är spelutredningen döden för spelbolagen?

– Om förslag ett antas så är det döden för alla spelbolag förutom Svenska Spel. Om förslag två antas så är det döden för bolag som vill erbjuda spel och former som inte det kan tänkas ge licens till, säger Murat Sahan.

Första förslaget går ut på att marknaden ska vara fortsatt likadan och stängd för utlandsbaserade spelbolag. Andra förslaget går ut på att de andra bolagen får komma in i Sverige men under hårda restriktioner och de förbjuds att ägna sig åt kasinospel och poker, ja allt utom sportspel.

Ett skäl till att pokerturneringar förbjuds i Sverige är, enligt spelutredningen, att man inte kan driva dessa utan vinstintresse.

Det avfärdar Murat Sahan bestämt.

Funkar utan vinstintresse

– Man kan absolut driva turneringar utan något som helst vinstintresse. Personligen brukar jag spela 50-kronorsturneringar med ett gäng i Malmö. Inga avgifter finns och alla pengar går till spelarna. Detta är för mig den roligaste formen av poker.

Vad borde spelutredningen ha kommit fram till i ditt tycke?

– Jag anser att man med de befintliga direktiven hade svårt att komma till andra slutsatser, vilket de som beställde utredningen säkerligen var fullt medvetna om. Den förra utredningen som begravdes var inte lika hårt hållen och resultatet var därefter.

”Borde avreglera”

Murat Sahan fortsätter:

– Vad man borde ha kommit fram till var en avreglering av spelmarknaden men med hårda kriterier för att motverka spelmissbruk. Med en skatt där en del av pengarna öronmärks till bekämpning av spelmissbruk.

Följ ämnen i artikeln