Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Hett igen – så undviker vi ny snowboarddöd

Publicerad 2014-02-09

SOTJI. OS-debut, en stark profil, många rubriker och en fjärdeplats – slopestyle blev en snackis i Sverige för några dagar.

Nu ska slopestyle inte gå samma snowboarddöd till mötes som den alpina delen gjort.

– Den är långt från att gå samma väg som den alpina delen gjorde, säger OS-fyran Sven Thorgren.

Sverige var världsledande inom halfpipe och den alpina snowboarden i början av 2000-talet. I OS 2002 tog Richard Rickardsson OS-silver och SOK pumpade in totalt 11,2 miljoner kronor i sporten mellan 2002 och 2006.

I dag är denna delen av svensk snowboard helt död. Inte en enda svensk tävlar längre.

– I mitten av 1990-talet hade vi en Sverigecup med 80-100 åkare. Det är jäkligt konstigt att en sport bara kan dö ut så, säger Anders Wiggerud, förbundskapten 2000-06 och i dag sportchef inom SOK.

Men det finns förklaringar och Sportbladet ger flera av dem här intill efter att pratat med snowboardkännare.

Nu är det i stället slopestyle och big air som gäller inom svensk snowboard.

Det är nog få som har missat att den förstnämnda grenen debuterat på OS här i Sotji. I inledningen av spelen har Sven Thorgren blivit lite av en ny publikfavorit hemma i Sverige och i går slutade han fyra i finalen efter att legat på bronsplats tills två åkare återstod.

– Det gäller att vi hänger med nu och inte missar att ta tillvara den här chansen, säger Wiggerud.

”Grunden till snowboardcirkusen”

Misstagen från den alpina snowboardens storhetstid ska inte upprepas.

– Det handlar om att fortsätta målmedvetet jobba med alla delar av sporten. Fortsätta pusha Sven och dom som är i toppen men inte minst fortsätta utveckla ungdomsverksamheten, säger Olle Danielsson, landslagets sportchef.

Men Sven Thorgren är lugn.

– Slopestyle är nästan grunden till hela snowboardcirkusen så den är mycket mer kommersiellt uppbackat än den alpina delen någonsin varit. Slopestylen är den största grenen inom snowboard trots att den inte varit med på OS förrän nu.

Vad kan du själv göra?

– Att agera som en förebild är det viktigaste jag kan göra. Jag vill visa glädjen i sporten och visa vad vi håller på med, säger Thorgren.

Följ ämnen i artikeln