Dagens namn: Ludvig, Love

Grannfejden vaknade till efter chockstarten

Publicerad 2014-02-18

SOTJI/Stockholm. De höll på att tappa 4-0-ledning mot lillebror...

Men Tjeckien lyckades freda sig mot Slovakiens vilda slutforcering, vann till sist med 5-3 och får nu gå upp mot USA i kvarten.

– Vi måste prata om vad som hände. Vi har tur som kom undan, säger målvakten Ondrej Pavalec.

Det såg ut som grannfejden mellan Tjeckien och Slovakien var över redan efter en halvtimme.

Tjeckerna spelade fram till dess sin bästa hockey på flera år och gick till synes enkelt upp i en 4-0-ledning som fick de amerikaner som väntar i dagens kvart att blekna på läktarna.

Men i slutet av andra perioden lyckades Chicago-stjärnan Marian Hossa reducera och det blev startskotten för en vild allt-eller-inget-forcering. I början av tredje gjorde samma Hossa ytterligare ett mål och några minuter senare följde Tomas Surovy upp med ett tredje.

"Kommer hamna i trubbel"

Då låg det skräll och fantomvändning i luften och slovakerna gjorde verkligen allt de kunde, men när Andrej Meszaros med mindre än en minut kvar åkte ut för slashing tog det stopp och till slut kunde Tomas Plekanec lägga 5-3 i tom kasse.

Nu väntar kvartsfinal mot USA. Amerikanerna har beskrivits som turneringens bästa lag, men om Tjeckien kan spela lika förbluffande bra som under första halvan i åttondelen blir det ett intressant drama.

– Vi kommer att hamna i trubbel mot USA i fall vi spelar som vi spelade i kväll i tredje perioden, säger Ondrej Pavalec till TT och fortsätter:

– Vi måste prata om vad som hände. Vi har tur som kom undan med det, säger han.