Dagens namn: Ingrid, Inger

63 mål på 37 VM-matcher

Publicerad 2013-01-27

VÄNERSBORG. Patrik Nilsson fortsätter att leverera i landslaget.

När VM-premiären mot Finland stod och vägde klev skyttekungen fram och gjorde två mål.

Rysslandsproffset har nu gjort inte mindre än 63 mål på 37 VM-matcher.

– Jag hoppas att det håller i sig. Då får jag vara nöjd efter VM, säger 30-åringen till Sportbladet efter 5-3-segern.

Sverige besegrade Finland med hela 12-0 i fjolårets VM-premiär i Kazakstan, men det var då det. Det blev betydligt tuffare när lagen drabbade samman i Arena Vänersborg.

De regerande mästarna kom i anfall efter anfall men hade stora problem med att tränga igenom den blå köttmur som väntade framför målvakten Marko Herajärvi.

Stefan Erixon kunde visserligen ge Sverige ledningen efter sju minuters spel, men sedan handlade det mesta av det bästa om det finska försvaret och, framförallt, Herajärvi. Den förre Tillberga-målvakten, som numera håller till i ryska Abakan, är bara 167 centimeter men agerade som en jätte mellan stolparna.

Kontringsstarka finländare

Samtidigt lyckades de kontringsstarka finländarna göra två mål medan Mikko Lukkarila var utvisad. 1-2-underläget speglade inte matchbilden, men som bekant handlar bandy om att göra mål.

Svenskarna blev något stressade men kunde slappna av när svenske lagkaptenen Andreas Westh kvitterade på hörna strax före pausvilan.

– Finnarna är starkare i defensiven. De spelar som väntat, men till slut kommer det att öppna sig, sa Westh när han intervjuades i arenan inför andra halvlek.

Visst, Finland – som kom till spel utan ljumskskadade backstjärnan Petteri Lampinen – släppte till ytor och då kom målen. Anfallsstjärnan Patrik Nilsson, som inte har spelat i landslaget sedan VM-finalen 2010, pangade in 3-2 på hörna och drygade ut ledningen, framspelad av Johan Löfstedt. När Daniel Berlin sedan kämpade in 5-2 var matchen avgjord.

Imponerande VM-facit

Att just Nilsson klev fram när matchen stod och vägde var ingen tillfällighet. Skyttekungen har nu gjort 63 mål på 37 VM-matcher.

– Det var skönt att göra mål. Jag hade några lägen som jag kunde ha dragit dit i första halvlek, men målvakten gjorde några jättebra räddningar. Han var duktig och det får man köpa. Sedan, när första målet kom, rullade det på, säger Patrik Nilsson till Sportbladet.

Redan under måndagen är Sverige tillbaka i Arena Vänersborg för att möta Kazakstan.