Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Hoten mot stjärnan

Publicerad 2013-02-20

Många allergier – då tvingas Wikén köpa med specialmat för att klara VM

KÖTTÄTARE Flera landslagsåkare har allergiproblem, men Emma Wikén har en hel lista med dem. ”Jag äter kött och potatis. Och ris. Men det finns så mycket alternativ”.

Mjöl, mjölk, kyckling, fisk och nötter.

Sveriges nya damstjärna Emma Wikén är allergisk mot en rad livsmedel och får köpa med specialkost för att klara VM.

– Jag har haft det sedan­ jag var liten så jag har kommit in i det, säger hon.

”Jag har haft det sedan jag var liten”, säger Wikén om sina allergier.

Efter söndagens succé, Emma Wikén var fyra i fristilsloppet över en mil i Davos, gick vi och pratade bort mot vallaområdet.

På vägen passerade vi Emil Jönsson, som stod och hängde utanför sin och sambon Anna Haags lägenhet.

– Köp yoghurt till mig, ­ropade Emma.

Emil Jönsson, Anna Haag och Emma Wikén har alla besvär med olika allergier och hjälps åt med inköpen av rätt produkter.

– Emil står för min yoghurtleverens den här gången, säger Emma.

Den 23-åriga skidåkaren från Åsarna har tagit sig hela vägen till världstoppen. Hon har under sin första säsong i A-landslaget fått sitt stora genombrott och är efter fjärdeplatsen i söndags ett realistiskt medaljhopp.

Men vägen till VM har inte varit spikrak.

Fick magparasit

För två år sedan drabbades hon av magparasiten som spreds via vattnet i Östersund och hade svårt att prestera under lång tid.

Och listan av allergier är lång.

– Jo, jag har blandade allergier, säger Emma Wikén.

Vad tål du inte?

– Oj, det är en hel lista. Det är mjölk, gluten, ägg, fisk, kyckling och nötter.

Så vad äter du...?

– Kött och potatis. Och ris. Men det finns så mycket alternativ med glutenfri pasta och bröd och sojaprodukter som man kan ersätta mjölkprodukterna med. Men det går bra, jag har haft det sedan jag var liten.

En elitidrottare behöver tanka kroppen med energifylld näringsrik mat och för att de tre ska prestera max på VM blir det till att fylla på kylskåpen i längdlandslagets hotell i Predazzo.

I samband med loppen blir säsongens nya husbil viktig.

– Det är en trygghet för oss. Där kan vi ha lite mellanmål som vi tål och stoppa i oss. Det är ofta de saker vi behöver ha i oss mellan målen som är svårt, säger Emil Jönsson.

Ingen egen kock

Han vet att en felaktig matbit kan ställa till problem som slår mot resultaten i spåren, som förstör en medaljchans.

– I Kanada före jul så fick jag i mig något och hade ont i magen när jag skulle köra. Det gick ju, men är inte bra. Och Emma har ju fler saker som hon är allergisk mot, säger Emil Jönsson.

Svenska landslaget har ingen egen kock med sig till hotellet utan förlitar sig på det italienska köket.

– Jag hörde att norrmännen skulle ha med sig 250 ­kilo fisk till VM. Det är jag glad att vi slipper, det hade varit tungt att få i sig, säger Emil Jönsson med ett gott skratt.

Följ ämnen i artikeln