Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Svenske dopningjägaren: ”Friidrotten renare än någonsin”

Publicerad 2018-07-09

I flera decennium har Arne Ljungqvist kallats för Dopningjägaren. I sin debut som sommarvärd berättar han att friidrotten är renare än någonsin.

– Enligt min bedömning var det som värst på 1970- och 80 talen. Nu skulle jag uppskatta att ungefär åtta procent av idrottarna är dopade.

Arne Ljungqvist har i dag hunnit fylla 87 år men det är inget som stoppar hans engagemang för att kämpa för en dopningsfri idrottsvärld. I flera decennier har han varit aktiv i antidopingarbetet inom friidrotten och hans framfart har genom åren satt skräck bland fuskande idrottare.

I Sveriges radio P1 debuterar Arne Ljungqvist som sommarvärd och i sitt sommarprat tar han bland annat upp när den Internationella olympiska kommitén (IOK) tillsammans med italiensk polis, under dramatiska former stoppade det österrikiska längdåknings- och skidskyttelandslaget från att dopa sig. Aktionen skedde inför OS i Turin 2006.

– Vid en överraskningskontroll fann vi inga idrottare på pensionatet där landslaget bodde. I stället upptäckte vi ett avancerat blodlabratorium i källaren, berättar Ljungqvist.

”Försökte fly genom fönstret”

Ägaren till pensionatet visade sig vara österrikaren Walter Mayer, som sedan tidigare var svartlistad av IOK då misstankar fanns att han höll på med bloddopning. Det bestämdes om en till razzia mot pensionatet.

– Överraskningseffekten blev total. Idrottare och ledare med blodfusionsaggregat försökte ta sig ut genom fönster och dörrar. Vissa hann ut och tog sig över gränsen till Österrike. Andra togs fast och stängdes av, säger Ljungqvist.

Razzian ledde sedan till att dopning blev kriminaliserat i Österrike.

Blev kontaktad av Vita huset

Inför OS i Sydney 2000 misstänkte Arne Ljungqvist att det fanns brister bland de amerikanska dopningkontrollerna. Efter att ha varit öppen i media om sina misstankar blev han kontaktad av Vita huset i Washington.

– Personen i andra änden berättade, ”Du är citerad i media på ett för oss ofördelaktigt sätt. Vi vill att du ska veta att vi undersökt saken och funnit att du troligen har rätt. Vi håller därför på att vidta lämpliga åtgärder. Det är bra att du vet det nästa gång du pratar med media”.

Vidare berättar Ljungqvist att åtgärderna som personen i telefonen pratade om, låg som grund till att USADA (United States Anti-Doping Agency) grundades.

”Friidrotten renare än någonsin”

Under 1970- och 80 talen drevs en systematisk dopning i bland annat Östtyskland. Det är också då som dopningen var som värst, menar Arne Ljungqvist.

– Slarvigt säger en del att de inte längre vill kolla på de stora idrottstävlingarna eftersom alla numera är dopade. Så är inte fallet, säger han och fortsätter.

– Friidrotten är renare nu än vad den någonsin har varit tidigare. Intressant är att alla rekord i kastgrenar, hos både män och kvinnor, är över en kvarts sekel gamla. Störst effekt har steroiddoping på kvinnor, där en jämförelse visar att att ingen av de kvinnliga segrarna i kastgrenarna i OS i Rio 2016 ens skulle ta en medaljplats om de tävlat vid OS-tävlingarna i Seoul 1988.

Under karriärens lopp har Arne Ljungqvist bland annat varit ordförande för det Svenska friidrottsförbundet och ledamot av Sveriges olympiska kommité. 2003 blev han vald till ordförande för IOK:s medicinska kommitté

Sommar i P1 släpps som podd klockan 07:00 och sänds även i P1 klockan 13:00.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.