Svensk expert dömer ut epo-tester
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-21
Möjligt skräckscenario under OS
Bengt Saltin, svensk dopningsexpert, dömer ut antidopningsbyrån Wadas epo-tester och förväntar sig att många OS-medaljörer i Peking kommer att komma undan med dopning.
Antalet idrottare som anklagades för epo-dopning minskade med två tredjedelar mellan 2003 och 2006. Bengt Saltin säger att Wadas tester inte är speciellt känsliga och släpper igenom många misstänkta fall.
– Man måste ha tagit ganska mycket epo för att åka fast. Dessutom måste man ha tagit det ganska nära inpå för att urintestet ska ge utslag. Man kan få stora resultat genom att använda epo i mindre doser, säger Saltin till TT.
Saknar diskussion
Saltin, till vardags verksam på Rigshospitalet i Köpenhamn, var bland annat med och utredde tyska cykelstallet Telekom, där huvudsponsorn drog sig ur sedan den fått klarhet i att samtliga cyklister var epo-dopade, dock utan att åka fast. Saltin är inte främmande för tanken på ett liknande scenario i OS i Peking.
– Jag skulle säga att det finns en stor risk för att merparten av medaljörerna och många i finalerna i uthållighetsgrenar har använt epo.
– Det är riktigt allvarligt och det är väl i och för sig Wada medvetna om, men de måste hålla en fasad utåt och därför får vi ingen ordentlig diskussion om problemet.
Wadas Oliver Rabin håller inte med svensken, utan tror däremot att antidopningsbyrån är fuskarna hack i häl.
– Det skulle vara förmätet av mig att säga att vi är hundra procent säkra på att vi kommer att ta alla, men jag kan försäkra att tar du epo och det finns i din urin, ja då upptäcker vi det, säger han till BBC.
Vill se blodprover
Bengt Saltin har en annan åsikt och ställer sig i stället frågan hur Wada lyckas fånga någon över huvud taget.
Wadas epo-test är utformat efter amerikanskt epo men det finns kopior tillverkade i Indien, Kina, Ryssland och Kuba, som till en billig penning kan köpas över internet, skriver nyhetsbyrån AFP. Ett stort problem.
Saltin med flera forskare efterlyser också att inte bara urintester utan även blodprover ska undersökas.
– Inom cykel, längdskidor och skidskytte finns en gräns på hur högt hemoglobinvärdet får vara i blodet. Den gränsen har inte friidrottsförbundet infört. Kan man inte ta långdistanslöparna för epo-dopning är det därför fritt fram, avslutar Saltin.
TT