Hur du försvarar dig i mörkarna – del 7

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-29

Dan Glimnes pokerteori

Vi har nu kommit fram till ett specialfall av attack respektive försvar i mörkarna, nämligen när alla andra inklusive knappen har lagt sig och bara lilla och stora mörken återstår. Du är alltså de facto heads-up mot din konkurrent.

I en sådan situation, mano a mano, kommer mycket att handla om ”läsningar” och mental manipulation. Vad du nu vet om din motspelares svaga och starka sidor kan fälla utslaget.

Om du sitter i lilla mörken och vet att den andre är feg och ofta lägger sig mot en höjning, ska du som regel höja här oavsett vad du har på handen. Är mörkarna 10-20 och du höjer till 40, och stora mörken då lägger sig 50 procent av gångerna eller oftare, kommer du att gå med plus oavsett vilka två kort du har på handen. Tar du hänsyn till att du dessutom ibland floppar bättre än vad stora mörken gör även de gånger då du blir synad, behövs bara att stora mörken lägger sig 30-35 procent av gångerna inför din höjning, för att en attack mot honom eller henne ska löna sig i längden.

Var inte rädd för att anfalla

Glöm inte heller läxan här från tidigare avsnitt, att du även har den ”förlängda” mörkstölden som vapen! Är stora mörken erfarenhetsmässigt obenägen att spela vidare utan en träff på floppen, kan du de gånger du blir synad ofta gå till förnyad attack i andra satsningsrundan och ta hem potten då.

Nå, om du nu i stället sitter i stora mörken och blir attackerad av den lilla? Då gäller att du – oavsett dina kort på handen – måste syna höjningarna tillräckligt ofta för att han/hon inte automatiskt ska gå med plus; och håll i minnet att så blir fallet om du lägger dig 30 procent av gångerna eller oftare!

Men även här måste du ”kalibrera” ditt lir efter vad du vet om lilla mörken: spela inte no-fold’em-hold’em om du vet att den andre faktiskt ställer krav på sin starthand.

I denna situation, mörk mot mörk, tenderar stora höjningar (till mer än 3 x stora mörken) att bli sällsyntare och ofta ersättas av höjningar till bara 2 eller 2,5 x SM. Här måste du dock maskera ett sådant agerande med marginella händer, genom att kunna göra exakt samma sak med till exempel A-A eller K-K.

Var alltså observant vid bordet! När mörk ställs mot mörk, skuffas pottoddsen påfallande ofta i bakgrunden och ersätts av pokerpsykologi.

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln