Hur du försvarar dig i mörkarna (del 4)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-18

Dan Glimnes pokerteori

En sanning du knappast kan undgå när du spelar Texas hold’em är denna: generellt kommer du faktiskt att förlora pengar när du sitter i mörkarna.

Detta bottnar helt enkelt i att hold’em är ett extremt positionsberoende spel (vilket dock har enstaka fördelar med). Du tvingas tala först eller ibland näst först i fortsättningen, och med sämre information om de andras händer än vad de andra har om din.

Du kommer alltså i snitt att gå back i mörkarna – men hur ofta och med hur mycket är siffror som skiljer goda spelare från dåliga. Redan i uttrycket ”försvara sin mörk” ligger en potentiell fara: gör inte misstaget att se varje höjning som ett personligt påhopp! Minns vad jag redan framhållit: att de flesta höjningar görs med händer som meriterar det, och att du först och främst bör applicera pottoddsmässiga resonemang när du ska bestämma dig för syn, läggning eller kontrahöjning.

Limit eller no-limit?

Något annat att hålla i minnet är att du kan försvarssyna med något olika händer i no-limit än i limit; och en sak som skiljer dem åt är de implicita oddsen, alltså de pengar som du sannolikt kan pressa ut av intet ont anande motspelare efter att du fått en svårgissad praktträff.

Koordinerade mellankort i stil med 6-5, 8-6 och 9-7, i färg eller inte, har ”nöt-potential”: chansen finns att du kan -floppa antingen en triss eller en stege av oväntat slag.

Händer som 6-5 är svagare i limit: även när du träffar blir du ofta nedsynad hela vägen till rivern vilket ändå inte bygger upp några större potter … samtidigt som du löper risken att bli utdragen. Var alltså försiktig med dem där. I no-limit däremot får du möjligheten att ta alla motspelarens marker, när du till exempel har 4-5 och han K-Q och floppen är 4-5-K, för att ta ett exempel som hände mig häromdagen.

Med en bra och oväntad träff har du helt enkelt mera ”betting power” i no-limit, eftersom de implicita oddsen är så goda.

Vad för slags händer bör du då undvika att försvara din mörk med? De mest riskfyllda är ”halvhöga” kort med dålig kicker, som K-5, Q-3, J-2, 10-4 och så vidare. De gånger du träffar floppen med det högre av dina kort är risken överhängande att någon annan också gjort det, men med ett bättre sidokort vilket kan bli kostsamt.

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln