En seger – sen är Vettel mästare och bättre än i fjol

överlägsen Sebastian Vettel är varit suverän i årets F1-säsong, och han kan säkra VM-titeln redan till helgen.

22 poäng. En seger.

Mer behöver inte Sebastian Vettel för att slå sitt resultat i fjol.

Då blev han världsmästare – nu har han åtta lopp kvar.

F1-säsongen startar om i Belgien i helgen. Det är två lopp kvar i Europa och sedan vänder F1 mot Asien. Redan nu har Red Bulls Sebastian Vettel ett stort övertag. Han har 234 poäng efter elva av 19 lopp och vinner han ett lopp till så har han fler poäng än de 256 som gjorde honom till mästare 2010.

– Vi kommer att satsa hårt varje tävlingshelg och vi ska attackera. Vi har inte råd att luta oss tillbaka. Gör man det så gör man fel, målet är att vinna vart och ett av de återstående loppen, säger stallchefen Christian Horner till Motorpsorttotal.

Till loppet i Belgien kommer stallet med ett nytt underrede och en förbättrad diffusor, enligt Horner ska det ge upp till tre tiondelar per varv.

– Sebastian kommer att attackera varje kval och varje lopp. Han gör det, han vill vinna, säger Horner till Autosport.

Poäng i alla lopp

Vettel har inte varit sämre än fyra i år och han har 85 poäng ner till teamkollegan Mark Webber – det är mer än tre vinster. Än så länge har han inte brutit ett lopp och båda Red Bulls bilar har nått målet (och tagit poäng) i samtliga race.

– Ofta är det så att om någon dragit i från de andra under inledningen av säsongen så jämnar det ut sig mot slutet, säger Kimi Räikkönen till Turun Sanomat.

Han hade själv 14 poäng att ta in på VM-ledaren när det var två lopp kvar 2007. Då gav en seger gav tio poäng, men finländaren lyckades mot alla odds och han vann VM.

– Vettel behöver troligen inte ens vinna ett enda av de lopp som är kvar för att vinna VM-titeln, säger Räikkönen.

Lewis Hamilton, McLaren, har 88 poäng upp till Vettel, Ferraris Fernando Alonso är 89 poäng efter och Jenson Button är 100 poäng efter.

2009 ryckte Jenson Button på ett liknande sett under våren. Han vann sex av de sju första racen innan hans segerserie bröts och han kom in i en svacka.

Måsta vinna sju av åtta

Sebastian Vettel har inte vunnit sedan den 26 juni, men han har ännu inte fallit så djupt som Button gjorde 2009. Då stod britten bara på pallen två gånger under den andra delen av säsongen, men ändå vann han titeln.

Nu är det åtta lopp kvar och Vettel har ett, för honom, perfekt utgångsläge.

Även om han blir fyra i snitt under de avslutande loppen måste en av hans konkurrenter vinna sju av de återstående loppen och inte vara sämre än femma i det åttonde för att slå honom.