"Vore jag odödlig hade jag kört på i 25 år till"

Publicerad 2014-01-30

Lagrell om livet efter blodproppen, framtiden för Friends Arena och varför han lämnar styrelsen: Bra om det görs en utredning

Krav på en oberoende utredning? Garantier för att Friends Arena inte blir en framtida ­ekonomisk kvarnsten för hela fotbollsrörelsen?

I dag möts allsvenskans och superettans klubbar för att diskutera oron över nationalarenans mångmiljon­förluster.

Under tiden åkte Sportbladet till Jönköping för att träffa ex-pampen som vann sin sista stora strid – men till ­vilket pris?

I 30 år var Lars-Åke Lagrell styrelseledamot, generalsekreterare och ordförande i Svenska fotbollförbundet. I dag har han ett tungt uppdrag kvar, i styrelsen för Sweden Arena Management, bolaget som driver Friends Arena.

Driftbolaget har förlorat nästan 400 miljoner kronor sedan det bildades 2007. Förlusten för 2013 väntas bli ytterligare 200 miljoner kronor.

Vad resultatet för 2014 landar på är för tidigt att säga men ett besök på arenans hemsida visar att antalet evenemang är få. I nuläget står arenan oanvänd 310 dagar.

Lägg därtill svårigheterna att sälja lukrativa VIP-platser, särskilt tydligt i samband med AIK:s matcher. Nu görs hela VIP-försäljningssystemet om och personal sägs upp.

Svenska fotbollförbundet är storägare och drabbas hårdast av förlusterna. Nyligen kommunicerades att delar av ägandet har sålts till Folksam men det var i fastighetsbolaget – inte i det blödande driftbolaget.

Det här oroar distrikt och klubbar, och har föranlett intresseorganisationen Svensk elitfotboll att vid ett möte i dag diskutera hur man ska få svar på varför arenan blev en miljard dyrare än beräknat, samt vilka garantier det finns att den inte blir en ekonomisk kvarnsten för svensk fotboll under överskådlig framtid.

– Vi är många klubbar som känner en oro. Vi hoppas att det verkligen inte ska drabba den svenska fotbollsrörelsen som ett ekonomiskt problem framöver. Därför har vi begärt att lyfta frågan. Det kommer att göras på Sef:s möte i Stockholm under torsdagen, säger Elfsborgs ordförande Bosse Johansson till Sportbladet.

Idén om en ny nationalarena föddes och genomfördes efter många, långa och krångliga turer under Lars-Åke Lagrells sista tid som ordförande. Projektet betraktades till en början som omöjligt men Lagrell och hans styrelse rodde det i land trots att bygget skakades av en stor muträttegång.

74 i januari

Samma år arenan invigdes, 2012, avgick Lars-Åke Lagrell och lämnade över ordförandeklubban till Karl-Erik Nilsson.

– Jag slutade för att jag inte ville att folk skulle behöva hålla andan när jag gick upp på podiet. Om jag vetat att jag var odödlig hade jag kört på i 25 år till, säger Lagrell som fyllde 74 i januari.

Bara två månader efter avgången drabbades han av en blodpropp.

– Min fru såg att det var något fel på mig och körde mig till sjukhuset. Där konstaterade de att jag hade fått en blodpropp i halspulsådern. Jag tyckte inte att det var så dramatiskt. Jag var på lasarettet i tre dagar, sedan fick jag ta min medicin och åka hem.

Hur mår du nu?

– Jag får medicinera resten av min tid på jorden men det är inte säkert det blir några problem. Jag har inga problem i dag. Jag försöker att röra på mig, jag går till Friskis & Svettis nästan varje dag. Motionscykel och något skrotliknande. Jag kan inte påstå att jag tränar men jag rör på mig, säger Lars-Åke Lagrell och skrattar.

När jag träffar honom på Kulturhuset Spira, ett stenkast från nya lägenheten i Jönköping, är han till en början kortfattad om Friends-bygget.

Friends Arena blev mycket dyrare än det först ­sades: Från budgeterade 1,8 miljarder till 2,9 miljarder – var kalkylerna väldigt naiva eller visste ni inte bättre?

– Du, när det gäller de här frågorna om Friends Arena, den som kan svara bäst är faktiskt Sune Hellströmer. Han har jobbat med frågorna hela tiden. Men att det skulle ta tid innan en arena av det slaget får upp lönsamheten var väl alla införstådda med.

Tycker du att du under dina år har gett en ärlig och sanningsenlig bild av de olika stegen i projektet?

– Ja, det tycker jag. Sedan är ju nästa fråga: Hur välinformerad var jag? Men min syn på att vi behövde en ­internationell arena, den har jag inte ändrat, säger Lagrell.

När jag berättar att det under torsdagen ska hållas ett möte där elitklubbarna diskuterar om det behövs en större genomlysning av hela Friends-affären mjuknar han en aning.

För få arrangemang

– Jag tycker inte att det är något fel. Att aktualisera olika sätt att förbättra anläggningssituationen kan det alltid finnas ett behov av.

Men att tankegångarna finns i rörelsen, har ni då varit tillräckligt tydliga i informationen?

– Det tycker jag nog. Sedan är frågan om det som har sagts har blivit på det sättet. Frågorna har tagits på årsmöten och det har givits möjlighet att ställa frågor. Men även om informationen var tydlig är det inte säkert att det sedan har blivit på det sättet.

Men blev det som ni trodde, du var ju boss då?

– Alla trodde nog att det skulle bli fler arrangemang. Det måste vi nog medge. Hur man nu ska speeda upp det får den fortsatta utredningen visa. Men Friends Arena har lidit av att det var en byggarbetsplats runtomkring när den invigdes. Det har gjort att en del drar sig för att lägga arrangemang på arenan.

Hur kommer det sig att infrastrukturen har släpat så långt efter?

– Den frågan ska du ställa till ­Solna kommun.

Tittar man på Friends hemsida och antalet bokningar går det att misstänka att förlusterna kan bli ännu ­större 2014?

– Då pekar du på problemet. Det är en sådan sak ägarna – och då menar jag inte bara fotbollsförbundet – måste­ titta på och ge anvisningar till arenans ledning att ni bör göra si och så.

Om inte Tele 2-arenan funnits så hade Friends antagligen haft fler arrangemang?

– Jo men det visste ­inte fotbollen när vi tog vårt beslut. Då var ju alla överens.

Att avbryta var aldrig något alternativ?

– Nej, det hade inte gått. Det fanns en koppling mellan att sälja Råsunda och sätta in de pengarna i ett projekt tillsammans med fyra andra. Om förbundet inte sålt Råsunda och lagt ner en hel del pengar i Friends Arena, då hade vi aldrig haft någon Friends Arena.

Har de andra aktörerna blivit vinnare och fotbollsförbundet förlorare?

– Nej, men det är därför jag inte tänker motsätta mig att det görs en granskning. För gör man en sådan granskning då tittar man väl på sådana saker också. Jag kan inte påstå att Peab och Fabege är de stora vinnarna men visst skulle det vara intressant att se hur det ser ut. 

– Jag tycker ju att Solna borde ­vara den stora vinnaren men jag är besviken på att det är därifrån den mesta kritiken kommer. Men det är ­inte så mycket att göra åt, jag inser att det tillhör det politiska spelet.

Har SvFF i något läge upplevt sig ­lurade av de andra parterna?

– Nä, det tycker jag inte. Men det är väl sådant en genomlysning också får titta på, säger Lars-Åke Lagrell.

”Ägandet inte viktigast”

En lösning som har diskuterats senaste tiden för att slippa de stora förlusterna handlar om att Svenska Fotbollförbundet ska sälja allt ägande i arenan. Lagrell tycks också ha landat i en slutsats åt det hållet.

– När man bygger något, inte räknar man då med att det ska säljas sedan. Man räknar naturligtvis med att den egna organisationen ska ha nytta av investeringen. Men sedan kan det ju bli för dyrt också, konstaterar han nu.

Om det landar i att SvFF säljer sitt innehav, skulle du se det som ett misslyckande att ni faktiskt stoppade in större delen av egna kapitalet hopsamlat under 70 år i en ny arena?

– För fotbollsförbundet är inte ägarfrågan den viktigaste. Det viktigaste för förbundet är att vi har en internationell arena där vi kan spela våra landskamper, samt en arena där vi kan vara med och slåss om EM 2020 till exempel. Då måste man ha en stor arena.

Kan SvFF:s ägande vara noll, tycker du?

– Visst skulle det kunna vara noll. Men det är nuvarande styrelsen som äger frågan, inte jag. För mig är det inte kopplat det till någon känslomässig del, det är mer en praktisk del. Vilka har vi med oss som är beredda att hjälpa till? undrar Lars-Åke Lagrell och ställer själv den fråga som i dag saknar svar:

– Vem ska du sälja den till?

Själv är han på väg att lämna även styrelseengagemanget i Friends Arenas driftbolag, avslöjar han plötsligt under intervjun.

– Jag vet inte hur länge jag är involverad i driftbolaget heller. När man slutar som ordförande så fasas man ut på ett naturligt sätt i de flesta sammanhang. Jag ska prata med Karl-Erik (Nilsson, ordföranden reds. anm.) nästa vecka. Finns det kanske någon lösning som är bättre än att jag hänger kvar.

I Södras styrelse

I stället har han valts in i superettanlaget Jönköping Södra IF:s styrelse.

– Jag ska inte stå i spetsen men jag går på alla matcher och då kan jag lika gärna hjälpa till lite, säger Lars-Åke Lagrell.

Snön faller över Jönköping när fotografen tar de sista bilderna till reportaget. Lars-Åke Lagrell har lämnat fotbollspolitiken bakom sig för att förbättra medlemsservicen i en superettanklubb.

Han vann sin sista stora strid – Sverige har i dag en stor och ståtlig nationalarena – men efterspelet handlar om en rörelse som allt mer desperat söker svar på frågan:

Till vilket pris egentligen?

Lars-Åke Lagrell om...

…att minska antalet lag i allsvenskan:

– Jag tycker att 16-lagsserien har fungerat bra. Det var ett initiativ som kom från klubbarna själva om att utöka antalet lag (2008). Vi får se om de har ändrat sig nu. Den frågan är evig. Det beror ofta på var man själv befinner sig.

…att ändra till höst/vår-säsong:

– Transferperioderna innebär att det finns skäl att ha en säsong som sammanfaller med andra länders säsonger. Men klimatet gör det omöjligt om man vill hålla ihop seriespelet i alla divisioner.

…att 51-procentsregeln blev kvar i Riksidrottsförbundets regi:

– Min uppfattning är att varje förening själv ska bestämma. Det ska inte regleras i centrala stadgar eller behöva vara lika för alla. Men nu ville svensk idrott annorlunda och det var bara att acceptera. När det gäller fotbollen var det supporterklubbarna som vann. De satte press på sina föreningar. Vi hade några träffar med supporterklubbarna och sa åt dem att jobba i vanlig demokratisk ordning via årsmöten. Och det gjorde de föredömligt.

…han hade haft invändningar mot att ge Anders Svensson en bil:

– Ja, det hade jag nog. Att ge bort en bil föder så mycket förväntningar från kommande generationer och damspelare. Jag hade nog försökt arbeta fram en gåva som var unik och visade vilken betydelse den spelaren hade haft för vår landslagsverksamhet.

…att generalsekreteraren Mikael Santoft slutar i förtid:

– Jag har sett att visa kvällstidningar har kopplat bilgåvan till honom. Men om en enskild person har befogenheten att dela ut en bil… Jag skulle jag bli mycket förvånad om det är arbetssättet i Svenska fotbollförbundet. Jag utgår från att det var ett beslut i vanlig demokratisk ordning. Jag tycker det är en stor förlust att Micke slutar, han är duktig.

…Zlatans uttalanden om damfotbollen:

– Jag reagerade egentligen inte. Mest beroende på att jag inte är ordförande längre. Jag gillar ju Zlatan. Han har haft en fantastisk utveckling som fotbollsspelare och person. Det är ingen tillfällighet att han har slagit mynt av det som ligger vid sidan av fotbollen. Det är en skärpt person.

…hur efterträdare Karl-Erik Nilsson hanterar rollen:

– Det kan du nog bedöma bättre än jag. Jag har aldrig haft några kontroverser med Karl-Erik men sitter en bit ifrån honom. Hans aktivitet och liknande kan du nog bedöma bättre än vad jag kan.