Dagens namn: Birgitta, Britta

Sundsvall foulade bort sig

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-21

Solna vann andra SM-finalen

Solna tog revansch för brakförlusten senast och vann säkert den tredje SM-finalen i basket mot Sundsvall.

Men gästernas coach Peter Öqvist tog på sig förlusten.

– Det är min torsk, sade han.

Efter att ha förlorat med 40 poäng i Sundsvall ställde Solna fram det tunga artilleriet i match tre i Solnahallen. Det blev också seger med 71–60 – men det var svängigt värre och lagen slarvade rejält offensivt. Värst var det för Sundsvall som behövde underläge 9–23 efter tolv minuters spel och time out för att vakna till liv.

Det gav också resultat – Sundsvall hämtade in underläget och ledde även vid två tillfällen.

Tjafsade med domaren

Men när matchen stod och vägde i tredje perioden gjorde Sundsvalls coach Peter Öqvist ett misstag som gav Solna en skjuts i rätt riktning. Tjafs med domaren gav en teknisk lagfoul och Solna kunde vända från underläge 43–44 till ledning 58–47. Efter det hämtade sig aldrig Sundsvall.

– Det är min torsk. Jag missbedömde domaren helt, jag såg inte den (tekniska foulen) komma. Men det är inget försvar, jag tar på mig den, sade Öqvist till Viasat sport.

”Får glömma till returen”

– Jag lär väl sitta självmordsbenägen hela vägen hem till Sundsvall, sen får vi glömma det här till returen på fredag, fortsätter han.

Solnas litauiske centertank Saulius Dumbliauskas var poängbäst i sitt lag med 19 poäng, och dominerade under korgarna med 10 returer. Sundsvalls Olivier Ilunga började bra, men föll sedan ur matchen. Poängbäst blev i stället Alex Wesby, 19 poäng.