Grässkidåkarna

Varningsskott har avfyrats och prognosen är dyster.
 
Innebär klimatförändringarna och snöbristen att den alpina skidåkningen är hotad?
 
Sportbladet åkte till Norrköping för att träffa två killar som valt en annan väg.

Publicerad 2023-07-02

NORRKÖPING. Skulle du köpa en bil utan bromsar?

Är svaret ja borde du bege dig till Norrköping.

För det är där den pågår, galenskapen.

– Tvekan dödar, säger 28-årige Edvard Nord.

28-åriga Edvard Nord är en svensk pionjär.

Just den här dagen befinner han sig med det svenska landslaget, bestående av han själv och den sex år yngre Carl Söderlund, på hemmaplan i Norrköping.

Vi möter upp duon i foten av Vrinnevibacken.

Liften gnisslar i bakgrunden och runt oss är det full aktivitet.

Edvard pekar bort mot en parkerad minibuss en bit bort. Skjutdörren står på vid gavel och från håll kan man skymta en säng.

Edvard Nords minibuss.

På ena backspegeln hänger en träningsdräkt och framför dörren har en strandstol vecklats ut.

– Det här är mitt hem. Jag äger inget annat, utan det är här jag bor, säger han.

Edvard Nord och Carl Söderlund är Sveriges enda två helsatsande grässkidåkare. När snön har smält, gräset klippts och värmen är som absolut mest påträngande väljer de att snöra på sig skidorna och kasta sig ner i backarna.

Carl Söderlund och Edvard Nord.

– Det var när jag gick gymnasiet i Torsby, jag åkte alpint i många år, som min tränare tipsade mig om testa grässkidor. Det var kul, så jag fortsatte. Sen körde jag JVM. Det gick ganska bra och jag tyckte det var roligt. Då var jag fast sen. Det gick inte att sluta efter det, berättar Nord som är Sveriges framgångsrikaste grässkidåkare med junior-VM- och SM-medaljer.

Grässkidor körs som det låter på gräs. Det påminner om alpin skidåkning i väldigt stor utsträckning.
Utrustningen i form av skydd och pjäxor är identisk. Skidorna består däremot av ett larvfotsliknande band runt en skena.

Det tävlas i grenarna slalom, storslalom, super-G, störtlopp, superkombination och parallellslalom.

– Bakom oss ser vi en grön backe istället för en vit. Sedan åker vi på en skida som är kortare och ungefär tio centimeter hög. Förutom de skillnaderna så finns det en till ganska väsentlig skillnad. Det är den lilla grejen att du inte kan stanna. Vi kan inte göra en stoppsladd. Utan man kastar sig utför toppen och så åker vi hela vägen. Och sen slutar det med att man gör en fiskkrok, säger Carl Söderlund på sin breda östgötska.

Det låter som galenskap!

– När jag spelade hockey var det många som sa att jag var dum i huvudet. Men då spelade jag hockey också… Det är att du måste våga. Du blir pushad och vågar hela tiden. Då måste jag klara av det. Jag ska ner för att jag kommer klara det här. Blir jag rädd så kommer jag inte klara det. Jag måste övervinna rädslan. Adrenalinet man får är helt fantastiskt. Så fort du kastar dig utför är det bara att njuta. Det kommer gå fort och du kommer älska det.

Edvards pitch är kortare.

– Tvekan dödar, säger han och skrattar.

Schweizaren Martin Schacher.

Säsongen är precis i sin linda. Just den här helgen väntar Europacuptävlingar på hemmaplan, med åkare från Schweiz, Tjeckien, Österrike och Italien på plats. Därefter ska duon ut i Europa och köra i världscupen. Det hela kulminerar sedan med VM i italienska Cortina.

Båda två arbetar heltid, i Norrköping, vid sidan om. Edvard Nord har emellertid tagit tjänstledigt i ett år.

Det är här vanen, den vita minibussen, kommer in i bilden.
28-åringen, med långt hår och helskägg, kuskar mil efter mil längs vägarna.

– Det har jag gjort sedan augusti förra året. Så det är på grund av att jag vill resa runt och komma åt mycket skidåkning. Jag reser runt och tränar i Europa. Jag åker till alla världscuper, som kommer komma nu i sommar. Jag har haft med mig all utrustning för ett helt år. Vinterutrustning för att kunna åka skidor på vintern. Och grässkidor. Det tar ju rätt mycket plats. Det är fullt där inne.

– Man behöver inte så mycket. Jag har ju säng, soffa. Det är en bäddsoffa som jag bäddar ut. Sedan har jag ett litet kök, garderob och dieselvärmare så man kan bo där på vintern. Jag har solpaneler på taket, så jag är självförsörjande med el. Just det. Jag har också en rejäl fläkt på taket så man får in lite luft. Och den går åt båda håll så den fungerar även som en köksfläkt när jag lagar mat.

Kan du försörja dig på din satsning?

– Nej, nej. Jag är som sagt tjänstledig. Annars jobbar jag på ett byggföretag. Men man har kunnat spara ihop tillräckligt för att kunna köra ett år i alla fall. Jag bor ju aldrig på campingar så utgifterna jag har är diesel och mat i princip. Det är ju lite som lyxcamping.

Edvard Nord tvättar skidorna.

Snett till höger om liftarna står ett par vattenfyllda baljor uppradade. För en oinvigd är det lätt att tro att vattnet är till för att kunna svalka sig i junivärmen.

Men det är istället den viktigaste stationen för alla aktiva.

Här rengörs skidorna. Mellan varje åk.

Vatten och såpa är allt som krävs för att gnugga bort smuts och jord som fastnat i de små hjulen.

– Det är inte som med vanlig valla att slipa stålkanterna som är på vanliga skidor. Det är små delar som måste rengöras, underhållas och fixas till. Det är i princip vad vi raceåkare gör. Annars oljar vi in de små hjulen i skidan, som går på metallen, med solrosolja, säger Carl Söderlund.

Hur mycket tid lägger du ner på att underhålla dina skidor?

– Just nu inför tävlingen så har det varit att man sitter några timmar varje kväll. Och det är ju ändå tre, fyra par som man kanske använder den här helgen. Det är lite småpyssel.

Carl Söderlund åker liften uppför Vrinnevibacken.

Grässkidor, eller grasski som det heter internationellt, har funnits i många år och har främst varit ett komplement till vanlig alpinåkning under sommarhalvåret. I september 2021 blev grässlalom en officiell sport och en del av Svenska Skidförbundet.

På senare år har det blivit en sport på stark frammarsch. Framför allt i mellan- och Syd-Europa. Tjeckien är världsledande.

En anledning stavas klimatförändringarna.

Flera alarmerande rapporter gör gällande att snöbristen kommer påverka vintersportare i allt större utsträckning kommande år. I en granskning som SVT gjorde förra året kom de fram till att vintersäsongen kan bli en månad kortare innan seklet är över, om klimatförändringarna fortsätter i samma takt som i dag.

Norrköping stod värd för Europacupen i grasski.

– Överallt har det varit väldigt varmt. Men vi kommer alltid ha sommar, det kommer bli varmare och vintern kommer kanske försvinna så småningom. Intresset för grässkidåkning är stort ute i Europa. Många, många barn och ungdomar som tävlar från andra länder. Jag hoppas vi kan få upp något liknade här i Sverige, säger Nord.

Carl flikar in.

– Vi har möjligtvis något här som kan vara en sport för framtiden. Samt att det är ett grymt komplement för en alpinåkare. Det är en väldigt ny sport. Den är på frammarsch. Men vi får stor hjälp av förbundet och så.

Tävlingarna sätter igång och 22-åriga Carl Söderlund är först ut av svenskarna.

Han kastar sig utför rampen, gör en omvänd bicicleta och tar sats ner i backen.

14 sekunder senare är han nere.

Carl Söderlund med sin patenterade bicicleta-start.
Publisert:

OM SPORTBLADET

Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Magnus Herbertsson
Redaktionschef: Karin Schmidt
Tipsa oss: SMS 71000, mejl tipsa@aftonbladet.se
Support: Kontakta kundtjänst
Användarvillkor Personuppgiftspolicy Cookiepolicy Rapportera fel

OM SPORTBLADET