Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Kalle Berglund: ”Bara grät”

Kajsa Bergqvists svar: ”Låter märkligt”

Uppdaterad 2021-11-30 | Publicerad 2021-11-25

Kalle Berglund bröt ihop efter sommarens OS.

– Jag bara låg på golvet och grät, säger han i podcasten Sporthuset.

Trots det säger han att han ännu inte hört någonting från friidrottsförbundet.

Kalle Berglund är svensk rekordinnehavare på 1500 meter. Han har under en längre tid tampats med mental ohälsa och prestationsångest. Inför sommarens OS var det på väg att knäcka honom.

Han kunde vakna mitt i natten, känna ett tryck över bröstet och ha svårt att andas. Vid tillfällen kände han en känsla av illamående – och en gång behövde han kliva upp och spy. Samma dag tränade han som vanligt på kvällen.

Därför är det inte konstigt att Tokyo-OS blev som det blev. Berglund försvann redan i kvalet. Någonting som förvärrade hans mentala hälsa.

– Jag fick mejl och meddelande på sociala medier där folk frågade ”Vad hände egentligen? Du såg inte ut att vara dig själv”. Då tänkte jag svara på ett mejl, men det gick inte. Jag bara låg på golvet och grät, berättar han i podcasten Sporthuset med Tommy Åström och Jens Fjellström.

Undvek sociala sammanhang

Detta inträffade först månader efter OS. Han berättar hur han ofta känt att hans prestationer påverkar hans mående.

– Om jag gjorde ett dåligt resultat blev det som att jag blev en dålig människa. Jag skippade sociala sammanhang. Det blev för mycket och jag orkade inte, säger han.

Trots kraschen säger han att varken Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) eller friidrottsförbundet hört av sig för att kolla hur han mår.

– Jag har haft noll kontakt med SOK efter OS. Noll kontakt. Och samma sak med förbundet. Ingenting hur går det, behöver du hjälp, behöver du någon stöttning eller vad som helst, säger Berglund.

Någonting som Fjellström tycker är ”horribelt”.

Kajsa Bergqvists svar

Sportbladet får tag på nytillträdda förbundskapten Kajsa Bergqvist via sms.

”Jag pratade med Kalle för en månad sen för att höra hur han mådde. Så det låter ju märkligt”, skriver hon.

Berglund nämner i podden att han pratat med Bergqvist, men då upplevt att samtalet mer handlat om framtiden än om hur man kan erbjuda honom stöd.

Senare på torsdagen fick Sportbladet tag i friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson – som strax innan pratat med Berglund.

– Jag uppfattade det som att Kalle i första hand ville ge en bild av hur han ändå har känt med perspektiv till det, men framför allt att se om hans story kan hjälpa andra att förstå det här. Det kanske inte bara är relaterat till det som hänt i sommar, ofta finns det en bakomliggande, längre period. Hur kan vi (svensk friidrott) fånga upp de här signalerna? Vi ska träffas framöver, lyssna på Kalles story, säger Olsson.

”Försöka vara ett gott stöd”

I podcasten säger han att han inte fått någon stöttning, fick han någon förklaring till det nu?

– Min uppfattning var ändå att Karin (Torneklint, dåvarande förbundskapten) sökte Kalle efter OS för att försöka följa upp, men det visar väl också hur viktigt det är med kommunikation och att man skapar starka relationer. Exakt vad som hände och inte hände i det specifika fallet har jag svårt att bedöma.

– Vi har ingen annan ambition än att försöka vara ett så gott stöd som möjligt tillsammans med förening och SOK. Jag uppfattar det också som att Kalle, som många andra idrottare, haft hjälp av mentala rådgivare i samarbete med både RF och SOK, det är inte så att det inte hänt eller gjorts något i det, det ska man ändå vara noga med att poängtera. Det viktigaste är att Kalle blickar framåt – och vad kan vi göra för att det ska bli ännu bättre framöver, bättre för Kalle och bättre för alla i landslaget.