Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

”Han är fet, och jag menar det”

Publicerad 2015-02-02

Släpper boken i Sverige – mitt i VM-uppladdningen

När boken släpptes i Norge blev uppståndelsen enorm.

Den innehöll detaljer som promillehalt och hastighet vid fyllekörningen.

I dag släpps en svensk version och författaren Sverre M Nyrønning hoppas också att beskrivningen av familjen Northug lockar.

– Det är en bok om en familj med en svårt och stark underdog-mentalitet, säger Sverre M Nyrønning.

Boken som släpps i sin svenska upplaga, en redigerad version, i dag kommer bara drygt två veckor före VM.

Petter Northug kommer att vara en av mästerskapets stora stjärnor. Det är en åkare som beundras men också en person som gäckar och retar konkurrenter och fans.

Ett hemligt projekt

Hösten 2013 började Sverre M Nyrønning skriva på boken.

– Det var ett hemligt projekt från start, säger författaren till Sportbladet.

Ambitionen med boken är att beskriva familjen Northug och den kultur som präglat en av världens bästa skidåkare. Boken är skriven på initiativ av författaren.

– Det är en familj som kämpar mot kraften, säger Sverre M Nyrønning.

Han satt i maj i Frankrike och boken var på väg att bli klar när Petter Northug åkte fast för rattfylla. Det var svårt att ge ut en bok utan att skriva om skandalen.

”Historieberättande”

– Jag visste inte då om familjen ville fortsätta sitt samarbete. Men jo, de ville framställa sin version en bok som står för ett historieberättande, säger författaren.

När boken släpptes i september innehöll den de då dittills hemliga uppgifterna om promille (1,65) och hastighet på mellan 80 och 90 kilometer i timmen. Att uppgifterna släpptes i boken skapade stor uppståndelse och familjen kritiserades för att försöka ta kontroll över situationen efter rattfyllan innan saken kommit i rätten. Plus att många ansåg att det var en pr-strategi.

”Överraskning för alla”

Fick ni ta emot kritik från rättväsendet?

– Polisen hade inför restriktioner om vem som skulle få veta detaljerna. Så att det kom ut var en överraskning för alla. Men nej, polisen registrerade bara vad som hade hänt. Jag kan inte minnas att det fanns några sådana synpunkter från deras håll, säger Sverre M Nyrønning.

En månad senare fick Petter Northug sitt straff, 50 dagars ovillkorligt fängelsestraff och 185 000 norska kronor i böter.

Här är några utdrag ur Northugs bok – om...

...hånen mot svenskarna:

”Petter Northug drar sig inte för att göra narr av konkurrenternas utseenden. Det fick Tobias Fredriksson erfara när norrmannen beklagade sig över att han måste ’tävla mot den 120 kilo tunge’ mannen, som på grund av storleken skulle vara svår att komma förbi i spåret. Det fräcka uttalandet tog så hårt på Tobias Fredriksson att han offentligt kommenterade det och menade att Petter Northug behövde en åthutning.

Repliken kom omedelbart:

”Han är fet, och jag menar det. Han är en stor skidåkare,och då får han ju hög fart på skidorna.”

...rattfyllan & kraschen:

”Familjen Northug kan vara ganska tystlåten, men när vi körde vidare från Hell, snackade och snackade Petter, och grät. Han funderade på hur han kunde ha begått ett sådant misstag, upprepade att han hade svikit folket i Framverran. Han var i upplösningstillstånd, förtvivlad, nästan knäckt.”

...om att sitta inlåst:

”Cellen var trivsam med en skön madrass och en varm pläd. Jag kände mig absolut inte inlåst och poliserna var hyggliga. Kort sagt, jag trivdes och kunde gärna ha stannat där ett tag till. Det var stilla, lugnt och jag fick vara i fred. Jämfört med att tälta är polisens cell rena rama lyxen.”

...om sin extrema träning:

”Jag hörde om idrottare som gått in i väggen. Jag ville veta hur det skulle vara att gå in i den, och på vilket sätt jag skulle kunna gå vidare efteråt. Det var mitt mål att det som hände skulle ske.”

...om vägen till Falun:

”Alla vet att han har en friplats på 15 km jaktstart som ingen kan ta ifrån honom. Han kommer alltså åka till Falun för att tävla i vilket fall som helst. Alla vet att han vill återupprätta sitt rykte efter rattfylleriet. Och att bästa sättet att göra det på är att vinna guld i Falun och framstå som mer mogen i allmänhetens ögon.”

Följ ämnen i artikeln