Dagens namn: Ingrid, Inger

Wennerholm: Ett solomål i Foppa-klass

MINSK. Backen Mattias Ekholm var ett missat straffslag ifrån att bli en ny, klassisk syndabock mot Vitryssland.

Men 57 sekunder senare var det om­bytta roller.

Då fick Mattias själv och alla vi andra ett minne för livet.

Ett solomål i Foppa-klass.

GLÄDJESPRÅNGET  Gustav Nyquist hoppar upp i famnen på matchhjälten Mattias Ekholm efter den senares fantastiska 3–2-mål.

Nu ska jag säga direkt att den här matchen inte hade minsta likhet med den i Salt Lake City 2002.

Då var Sverige överlägset.

Det var spel mot ett mål och vitryssar som hade maximal utdelning på sina chanser.

Den här kvällen hade jag inte protesterat om Vitryssland vunnit.

Sveriges räddning var ett bra power play och ett nästan ännu bättre box play.

Allt är möjligt – även slå Ryssland

Och syndabocken var inte svensk den här gången utan den stackars vitryske forwarden Aleksei Kalyuzhny som missade den där straffen Ekholm orsakade med drygt sju minuter kvar att spela.

Där gick vitryssen från att bli ny nationalhjälte till en evig historia som syndabock.

Så hänsynslöst tunn kan den linjen vara. Fråga Tommy Salo.

Mattias Ekholms avgörande påminde mycket om när en 18-årig Peter Forsberg tog samma köksväg mot Schweiz i VM-­semifinalen 1992.

Men att Nashville-backen skulle kopiera det målet fanns inte ens på kartan.

Vem hade trott det? Inte ens Ekholm själv.

Nu är svenskarna i ett helt annat läge inför semifinalen mot Ryssland.

Ryssarna är storfavoriter.

Ja, så stora favoriter att det är snudd på en bragd om Sverige tar sig till en ny VM-final.

Men som Mattias Ekholm visade i går: Allting är möjligt.

Sverige har VM:s bästa power play så här långt och har två uppställningar som levererar.

Den i början utskällde Nicklas Danielsson har börjat leverera och slog in Sveriges 1–0 i första perioden från sin nya position där han står skottberedd mitt i slottet och sedan störtar på returer.

En power play-femma som Mårts satte ihop i sista gruppspelsmatchen mot Italien och som blivit en succé.

Backen Mattias Ekholm och anfallarna Linus Klasen, Mattias Sjögren, Gustav Nyquist, Nicklas Danielsson och Mattias Sjögren har gjort fyra power play-mål på de två senaste matcherna och gjort att svenskarna nu leder VM:s power play-liga med 29,73 procent.

17 av 20 gånger till semifinal

De har utklassat Sveriges förstauppställning i den spelformen.

I box play är svenskarna tvåa i VM så här långt. Det är den kommande semifinalmotståndaren Ryssland som leder.

Det är den tråkiga nyheten.

Hur många mål ska Dick Axelsson sumpa i detta VM?

I första perioden hade han mål, men sköt inte sedan Joel Lundvist träffat insidan av stolpen. Han måste ha trott att pucken redan varit inne.

Och i andra perioden får han ett friläge, gör allting rått och är millimeter från en ny, svensk klassiker då han lobbar pucken i stolpen med en backhand.

Precis efter det sticker vitryssarna upp och gör 2–1.

Men jag har varit inne på det tidigare. Sverige är världsmästare i att vinna VM-kvartsfinaler.

Det här var sjuttonde gången av 20 möjliga sedan slutspelet infördes i VM-sammanhang 1992.

Sverige är fantastiskt.

Finland, då? Jo, de är i semifinal igen efter det som många kallar sensationella 3–2 mot Kanada. Men i mina ögon var det långt ifrån någon knall.

Drömmen: Sverige–Finland i final

Jag menade att Finland kunde vinna VM-guld redan innan kvarten mot kanadensarna och det gjorde att finländska kvälls­tidningen Iltalehti ett tag toppade sin hem­sida med den galne svenske experten som fortfarande trodde på finländarna.

Typ.

De räddades till slutspel av att Schweiz slog Lettland i sista matchen, men det går knappast att få ett bättre utgångsläge.

Utdömda av allt och alla och inget att förlora.

Nu möter de Tjeckien i en VM-semifinal och jag håller fast vid vad jag tippade redan innan VM startade.