Dagens namn: Stella, Estelle

Här spyr Zlatan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-12

Hjälten gav allt för Blågult – tog ut sig totalt

Trött och med allt blod i musklerna drack Zlatan en massa vatten – vilket direkt straffade sig.

LUGANO. Zlatan Ibrahimovic, 26, gjorde både ett fantastiskt mål och en rejäl arbetsinsats mot Grekland.

På avbytarbänken kräktes han av utmattning.

– Han var helt slut, säger landslagsläkaren Anders Valentin.

Daniel Majstorovic och övriga på den svenska bänken tog hand om Zlatan.

Den svenske anfallsstjärnan gick en tuff match i matchen mot grekiske mittbacken Sotiris Kyrgiakos, 193 cm och 88 kg, som i princip punktmarkerade Zlatan Ibrahimovic.

Men i 67:e minuten hängde inte Kyrgiakos med Zlatan, som spelade vägg med Henrik Larsson, och sköt in 1–0 i krysset bakom grekiske målvakten Antonis Nikopolidis.

Fyra minuter senare lämnade en utpumpad Ibrahimovic, som på grund av sin knäskada inte spelat en hel match sedan 22 mars, planen.

Då hade avverkat 6 936 meters löpning i den fuktiga kvällsvärmen i Salzburg och flera hårda närkamper och luftdueller.

Zlatan mådde dåligt

På avbytarbänken mådde Zlatan dåligt och kräktes med en träningsväst som skydd.

Närmaste bänkgrannen, gode vännen Daniel Majstorovic, hjälpte Zlatan. Majstorovic klappade om Interspelaren och hällde kallt vatten över honom.

Sportbladets fotograf Andreas Bardell upptäckte händelsen på avbytarbänken.

Bråttom till flyget

– Zlatan visste att han var uttagen till dopningstest och kände även till att vi skulle ha bråttom iväg till flyget efteråt. Så han hade börjat dricka mycket vatten, säger svenske landslagsläkaren Anders Valentin till Sportbladet.

– Han var helt slut och så vräkte han i sig massor av vätska.

Var det därför han kräktes?

– Är allt blod ute i musklerna är inte magen beredd. Då blir det bakläxa om man dricker för snabbt, säger Anders Valentin.

Det var inte första gången Zlatan Ibrahimovic blev illamående på det här sättet.

I samband med VM-kvalet 2005 mot Ungern i Budapest kräktes Zlatan direkt efter slutsignalen när han själv avgjort med ett klassiskt segermål på tilläggstid.

Ni har inte gjort några ytterligare kontroller på Zlatan?

– Nej. Han mådde väldigt bra snabbt efteråt. Det behövs inte, säger Valentin.

Var få som såg det

Några få av lagkamraterna och ledarna på den svenska avbytarbänken upptäckte Zlatans illamående.

Flera av de andra missade händelsen, fullt upptagna med att följa det dramatiska slutskedet av matchen.

Några av spelarna fick kännedom om det efteråt.

– Jag vet inte om det var av trötthet Zlatan spydde. Han sa att det bara var vatten. Jag vet inte om han hade druckit för mycket, säger vänsterbacken Mikael Nilsson.