Dagens namn: Ingrid, Inger

Ung målvaktshjälte i Edsbyn

Publicerad 2013-01-18

Edsbyn besegrade Hammarby med 7–4 i sista omgången inför VM-uppehållet i bandy. Sex VM-spelare fanns på isen men alla överglänstes av Edsbyns 17-årige målvakt Erik Persson.

– Det gick över förväntan. Jag höll huvudet kallt men ibland skakade benen, sade Persson.

Edsbyn har haft stora målvaktsproblem under säsongen. Anders Svensson försvann till Kazan, Henrik Karlström skadades nyligen för resten av säsongen. In i målet kastades 17-årige Erik Persson som gjorde sin femte elitseriematch mot Hammarby.

Persson hade en lugn start mot Hammarby. Edsbyn tog snabbt ledningen med 3–0. Men efter Hammarbys timeout mitt i halvleken kom laget i gång och skapade chans på chans. Persson släppte in två mål före paus men gjorde flertalet vassa räddningar.

Även i andra halvlek var Persson mycket bra. Benparaden på Misja Pasjkins skott var matchens behållning.

– Jag var fokuserad och på något sätt lyckades jag få upp benet, sade Persson.

Erixon i visir

I Hammarby gjorde Stefan Erixon comeback efter sin ögonskada, till förbundskaptenen Franco Bergmans glädje. Erixon inledde matchen med visir men tog snabbt bort det.

– Man vill gärna ha en extra försäkring. Det hade funkat på träning men blev alldeles för svettigt så jag var tvungen att ta bort det, sade han.

Erixson var rejält missnöjd efter matchen.

– Vår insats var inte alls bra. Sista delen av första halvlek var bra men Edsbyn var mer aggressiva än vi och åkte mycket mer skridsko. För egen del kändes det riktigt segt.

Broberg vände

Hemma-VM ville Erixon inte prata så mycket om.

– Jag måste köra några rejäla pass innan vi samlas på onsdag. Då kommer det garanterat att kännas bättre.

Hammarby har fortfarande en betryggande serieledning med fyra omgångar kvar att spela, tvåan Edsbyn är sex poäng efter.

Vänersborg fortsätter att vinna under Stefan Karlssons ledning, 8–3 hemma mot formsvaga Västerås sedan Joakim Hedqvist gjort fyra mål.

Broberg vände underläge till seger hemma mot Gais, 4–2, i en match som spelades i 17-gradig kyla.

Matchen mellan Bollnäs och Sandviken ställdes in på grund av kyla, ett nytt försök att spela matchen görs under lördagen.