Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Såg ut som en karl som åkte”

Publicerad 2014-01-17

Pekar ut toppåkaren som dopad: Hade säkert haft OS-medaljer annars

Marie-Helene "Billan" Östlund och Manuela Di Centa.

Svenska skidlegendarerna Toini Gustafson Rönnlund och Marie-Helene "Billan" Östlund pekar ut flera gamla toppåkare som dopade.

Fingret riktas bland annat mot italienskan Manuela Di Centa.

– Det såg ut som att det var en karl som åkte, säger "Billan" Östlund i OS-magasinet på TV10.

På lördag klockan 12:15 sänder TV10 OS-magasinet inför de kommande vinterspelet som sänds i Viasats kanaler. Gäster är Toini Gustafson Rönnlund och Marie-Helene "Billan" Östlund som nu ifrågasätter hur ren skidsporten egentligen varit.

Gustafson Rönnlund talar bland annat om när ”Billan” tävlade i OS i Calgary 1988.

”Är inte möjligt som tjej”

– Jag vet att ”Billan” var i fin form, men jag tyckte så synd om dig för att du fick tävla med de här dopade tjejerna. Jag var med i tv-studion och såg när de kom. Det var en höjd innan de kom ner till stadion och de åkte så fantastiskt, ryskorna. Jag tänkte "herregud, hur kan de åka så fort?", men efteråt förstod man att de var dopade hela högen. Tänk vad ”Billan” skulle vunnit mycket om hon slapp tävla mot dopade tjejer. Du hade säkert haft OS-medaljer, säger Toini Gustafson i OS-magasinet.

Östlund säger att hon vid spelen var tvungen att fokusera på sin egen skidåkning och inte lägga någon energi på dopningsryktena.

– Men så här efter har jag tänkt mycket på det faktiskt. Framför allt kommer jag ihåg när Manuela Di Centa åkte i Lillehammer. Jag har aldrig sett... Jag var sjuk då och kommer ihåg att jag stod och tittade på ett lopp. Jag såg henne på långt håll och det såg ut som att det var en karl som åkte, det gick så fort. Då tänkte jag att det är inte möjligt, det finns inte att åka så fort när man är en tjej, säger Östlund i programmet.

”Det skulle tystas ner”

Båda säger att Internationella skidförbundet (Fis) gjorde sitt bästa för att tysta ner ryktena och åkarna förväntades även de vara tysta ”för att inte skada sporten”.

– Nej, det skulle tystas ner. Man fick inte svärta ner sporten. Det var väl Fis bland annat. Sedan kom Wada in som fristående dopningsbyrå och det var det som var räddningen för sporten. För de kom in och gjorde stickprov utan vetskap från Internationella skidförbundet. Det var då de åkte fast, säger Östlund.

Italienskan Manuel Di Centa vann bland annat två OS-guld, två silver och ett brons under OS i Lillehammer 1994.

Följ ämnen i artikeln