Johaug stängs av två månader
Uppdaterad 2016-10-20 | Publicerad 2016-10-19
”Kan inte anses ha handlat utan skuld”
Den norska skidstjärnan Therese Johaug stängs av i två månader i väntan på dom efter sitt positiva dopningsprov.
Johaug missar därmed världscuppremiären.
– Idrottaren kan inte anses ha handlat utan skuld, säger åtalsnämndens ordförande Anstein Gjengedal i ett pressmeddelande.
Norska Antidoping meddelar att de är färdiga med den inledande undersökningen efter Therese Johaugs positiva dopningsprov. Dokumenten har överlämnats till den oberoende åtalsnämnden som bestämt att Johaug ska stängas av i väntan på slutgiltig dom.
Kan inte tävla innan Tour de Ski
Domen ska presenteras senast den 18 december och Johaug stoppas nu från allt tävlande under processens gång.
– Anledningen är att åtalsnämnden är av den uppfattningen att idrottaren inte anses kan ha handlat utan skuld. Avstängningen innebär att utövaren inte kan delta i tävlingar och organiserad träning, säger åtalsnämndens ordförande Anstein Gjengedal.
Det var förra torsdagen, den 13 oktober, som Therese Johaug själv bekräftade att hon fastnat i ett dopningsprov. 28-åringen förklarade förekomsten av den förbjuda anabola steroiden clostebol i provet med att hon av misstag fått i sig substansen vid behandling av ett brännsår på läpparna.
Johaug menade då att hon inte ska anses ha någon skuld för det positiva dopningsprovet men Antidoping Norge slår nu fast att något undantag från regelboken inte kan ges till 28-åringen i detta skede.
Läkaren under utredning
Beslutet innebär att Johaug med största sannolikhet inte kan åka någon tävling innan Tour de Ski inleds den 31 december.
– Det är viktigt att understryka att vi fortfarande inte tagit ställning i själva avstängningsfrågan. I det här skedet kommer vi inte heller kommentera några detaljer, säger Anstein Gjengedal.
Nu fortsätter Antidoping Norges utredning. Samtidigt öppnar organisationen också ett nytt ärende mot läkaren Fredrik Bendiksen.
– Åtalsnämnden har beslutat att de ska öppna en utredning för möjligt brott mot regelverket. Nu ska administrationen i Antidoping Norge värdera den saken närmare innan ärendet kommer presenteras för åtalsnämnden för en ny värdering, säger Gjengedal.
Läkaren Fredrik Bendiksen har tagit på sig ansvaret för misstaget vid behandlingen av Johaugs brännsår.
Så jobbar de i Norge
Tommy Forsgren, expert på bestraffningsärenden på Riksidrottsförbundets antidopningsavdelning, berättar för TT om skillnaden mellan Sverige och Norge i sådana här fall.
– Antidoping Norge har en lite annan ordning. De har det uppdelat i en utredningsdel och en åklagarfunktion, Påtalenämnden. I Sverige har vi dopningskommissionen som både utreder och åtalar. Det skulle kunna vara förklaringen till att det kan ta lite tid från det att man får reda på det positiva provet till dess att det fattas beslut om interimistisk avstängning.
– Norge har på ett sådant sätt möjlighet att göra en initial utredning, vilket Antidoping Norges utredningsenhet har gjort och kommit fram till att det finns ett underlag som motiverar en interimistisk avstängning.
I Sverige är det praxis att stänga av en dopningsmisstänkt idrottare direkt.