31:a lektionen: Pottodds del VII

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-30

Kortoddsen efter floppen

Vid det här laget, efter ett antal lektioner i Pokerskolan, har du lärt dig att du ska jämföra pottoddsen med kortoddsen.

Jag har hittills mest uppehållit mig vid situationen att du efter fjärde kortet sitter med en draghand.

När bara det femte kortet återstår är det ju en rättfram affär att räkna ut vilka kort som hjälper respektive inte hjälper dig.

Före floppen synade flera spelare, du höjde från knappen, och fick syn från Stol 2 och Stol 3. Det ligger nu 350 i marker på bordet. Nu kommer floppen på bordet. Efter lite tvekan betar Stol 2 lika mycket som ligger i potten, 350, och Stol 3 synar. Nu är det din tur att tala. Vad gör du? Tänk efter och analysera situationen! ”Rätt svar” finner du längre ned.

Men har floppen precis kommit på bordet, återstår det ju istället två kort: du har dubbla chanser att ditt drag ska trilla in. Vad är då kortoddsen på ditt drag?

Här följer en lista på ett antal draghänder i hold’em, och chansen att draget ska trilla in förutsatt att du stannar kvar och tittar på både fjärde och femte kortet:

Till en triss (du har till exempel 9-9 med en flopp på Q-7-3 och vill ha en tredje nia): 8,4 procent, alltså kortodds på ungefär 11 mot 1. Till hålstege (J-10 med en flopp på 2-9-K): 16,5 procent, alltså kortodds på 5 mot 1. Det är för övrigt exakt samma kortodds som för drag till en kåk (du har till exempel K-Q med en flopp på Q-5-K). Till en öppen straight (du har J-10 med 2-9-Q): 31,5 procent, alltså 2,2 mot 1. Till en flush (du har två ruterkort och det ligger ytterligare två på floppen): 35 procent, alltså 1,9 mot 1.

Alltid rätt att höja

Till ett straightflushdrag (hj9-hj10 med en flopp på hjJ-spA-hj8): 54,1 procent till förbättring till minst straight, alltså 0,85 mot 1. Till ett straightflushdrag med två överkort (spK-spQ med spJ-sp10-kl5; här kan du förutom korten som kompletterar din straight eller flush eller bägge även inkludera de tre resterande kungarna och de tre resterande damerna som förbättringar till en möjlig vinnande hand, dock med viss försiktighet mot tvåpar eller triss hos andra spelare: cirka 70 procent, alltså kortodds på ungefär 0,4 mot 1! Med ett straightflushdrag efter floppen är det nästan alltid korrekt att öppningsbeta, respektive höja eller kontrahöja, beroende på situationen; bättre drag än så kan du ju inte ha, och då gäller det som grundregel att bygga upp potten!

Jag upprepar att ovanstående siffror matematiskt förutsätter att du tittar på både fjärde OCH femte kortet, men i praktiken måste du alltid utvärdera situationen på nytt när väl det fjärde kortet har lagts upp på bordet, och se hur betandet går då. Och det är inte alltid bra för dig om ditt drag går in! Men det ska jag ta upp i nästa lektion.

Dan Glimne är spelexpert och

författare till Pokerhandboken

Följ ämnen i artikeln