Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Skräckschema för VM-spelare

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-13

Lika tufft program som i NHL – topplagen missgynnas

16 matcher inom loppet av 36 dagar.

Landslagsspelarna i bandy har ett lika tufft spelschema som stjärnorna i NHL.

– Alla klagar, med det är som det är, säger Hammarbys Stefan Erixon.

Det var många trötta ben och skallar på isen när Hammarby överraskande tappade poäng mot IFK Vänersborg i går. De regerande mästarna, som föll tungt mot IFK Kungälv i den senaste omgången, fick bara 4–4 mot nästjumbon.

Det blev knäpptyst på Zinkensdamm när Johan Koch fastställde slutresultatet på stopptid, men egentligen ska ingen vara förvånad.

Match varannan dag

Topplagen missgynnas av det rekordtuffa spelschemat, som utesluter all form av återhämtning.

– Det är klart att det är så. Det är jättejobbigt att spela match varannan dag. Man orkar inte ställa om, säger Hammarbys Rickard Koch, poängräddarens storebror.

Elitserielagen har nu spelat sju matcher sedan annandag jul.

– Det har varit grymt många matcher och det sliter på kropparna. Vi har haft problem med sjukdomar och folk har spelat halvkrassliga, säger Stefan Erixon.

Två omgångar återstår inför VM-uppehållet, då landslagsspelarna går in i ett om möjligt ännu intensivare matchande.

Under VM i Kazan spelar Sverige nämligen en gruppspelsmatch om dagen. Det betyder att ”X:et” och de andra medlemmarna i den 17-mannatrupp som presenteras i dag kommer att spela 16 matcher inom loppet av 36 dagar.

Har civila arbeten

Det är lika många matcher som Henrik Lundqvist och de andra stjärnorna i New York Rangers avverkar under samma period.

Till saken hör att de välavlönade puckjägarna kan koncentrera sig på sitt idrottande medan de flesta bandyspelare har civila arbeten att sköta.

Bandyföreningarna kan dock inte gnälla över spelschemat eftersom förbundets tävlingskommitté har tagit hänsyn till klubbledarnas önskemål.

– Det är inte lätt för alla att få ihop vardagen, men vi ska inte klaga. Vi är inte tvingade att göra det här, säger Stefan Erixon.

Följ ämnen i artikeln