Publicerad 2012-08-06

Avgjorde efter 123 minuter spel

Inget damlandslag har varit så framgångsrikt i OS-fotbollen som USA.

Aldrig har man fått slita så för att nå final som på måndagskvällen.

Till slut besegrade man Kanada, 4–3, efter förlängning och är klart för final på Wembley.

Pia Sundhages USA var inför spelen självklara favoriter till OS-guldet. För femte gången i rad spelar man nu final, den här gången mot Japan och då i en finalrepris från förra årets VM då man förlorade på straffar.

För Pia Sundhage kan också torsdagens resultat bli en avgörande faktor var hon hamnar efter november. Seger, då lär USA försöka att behålla henne och skriva nytt kontrakt. Förlust, då öppnas sannolikt dörren ytterligare till Sverige och en chans att ta över det svenska landslaget inför EM på hemmaplan nästa år.

Måndagskvällens seger var dock garanterat en av hennes – och landslagets – skönaste de senaste åren. Kanada som spelade 2–2 mot Sverige i gruppspelet och sedan slog ut Storbritannien var på väg mot ett av spelens största skrällar.

Kom tillbaka

Tre gånger tvingades USA komma tillbaka från underläge. Vid alla tre tillfällena var det Kanadas skyttekung, Christine Sinclair som gjorde målen. Hon som inför matchen hade gjort 140 landslagsmål gav Kanada ledningen redan efter 20 minuters spel. Megan Rapinoe kvitterade sedan genom att skruva en hörna direkt in i mål efter misstag av Kanadas målvakt.

Rapinoe kunde sedan kvittera även till 2–2 i 70:e minuten, bara tre minuter efter Kanadas ledningsmål.

När dock Sinclair nickade in 3–2 i 73:e såg det mörkt för USA. Någon behövde kliva fram och det blev USA:s motsvarighet till Sinclair, nämligen Abby Wambach. Efter en indirekt frispark i Kanadas straffområde blåste domaren straff då en kanadensisk spelare tagit med handen.

Sent segermål

Wambach med 142 landslagsmål klev fram, via stolpen kunde hon skjuta in straffet och ta matchen till förlängning och till slut straffar – trodde alla. På tilläggstid i andra förlängningshalveken nickade Alex Morgan in 3–2 och knäckta kanadensiska spelare kunde bara se på när Sundhage kramade om sina spelare.

Även finalmotståndaren Japan spelade en högdramatisk semifinal. Ledning, 2–0, mot Frankrike blev 2–1 i 76:e genom inhopparen Eugenie le Sommer. Minuten efteråt ordnade le Sommer en straff men Elise Bussaglia sköt utanför och Frankrike får spela match om bronset.