Sverige vinner gruppen

Publicerad 2012-07-31

Japan spelade bara kryss

LONDON/STOCKHOLM. Förhandssnacket handlade om att Sverige skulle spela kryss mot Kanada för att sluta tvåa i gruppen - och få lättare motstånd i kvarten.

Matchen slutade oavgjort, men Sverige lär ändå möta Frankrike eftersom världsmästarna Japan inte lyckades besegra 61:a-rankade Sydafrika

– Så som vi känner Japan vet vi att de inte gärna vill möta Frankrike, säger förbundskaptenen Thomas Dennerby till Sportbladet.

Det mesta inför Sveriges sista gruppspelsmatch mot Kanada handlade om att Sverige skulle lägga sig eller inte för att få en lättare motståndare i kvartfinalen. Allt på förhand tydde på att Sverige vid oavgjort skulle sluta tvåa i gruppen, då alla räknade med att Japan enkelt skulle besegra jumbon Sydafrika. I så fall skulle Sverige ha fått möta Storbritannien i stället för Frankrike i kvartsfinalen.

– Om det står 2–2 med en kvart kvar och Japan leder, då kanske man kan släppa den, sa Lotta Schelin tidigare i veckan till Sportbladet.

Förbundskaptenen Thomas Dennerby gick i dagens Sportbladet ut och sa att seger var det enda som gällde.

Sverige fick en drömstart på matchen mot Kanada. I den 14:e minuten hittade Lina Nilsson Marie Hammarström, som stötte in 1-0. Bara två minuter senare var de dags igen. Denna gång var Hammarström som stod för inlägget och Sofia Jakobsson för avslutet.

"Japan vill inte gärna möta Frankrike"

Kanada reducerade i slutskedet av första halvlek genom Melissa Tancredi, som avslutade högt bakom Hedvig Lindahl. Inhopparen Johanna Almgren hade ett jätteläge i andra halvlek att göra 3-1 men missade, bara minuter senare kvitterade i stället Kanada genom Tancredi.

Trots poängtappet vinner Sverige  gruppen, eftersom Japan och Sydafrika spelade 0-0. Ett överraskande resultat med tanke på att Japan är trea på världsrankingen och vann VM förra året. Sydafrika är nere på 61:a plats på Fifas världsranking, efter länder som Iran, Haiti och Burma. Så här säger Dennerby om resultatet.

– Att det skulle bli oavgjort i den andra matchen var ganska väntat.
Inte förvånad?

– Nej, nej.
Var det väntat att de skulle bänka flera av sina etablerade startspelare?

– Ja, det var det. Så som vi känner Japan vet vi att de inte gärna vill möta Frankrike.
Hur känner du inför att Japan valde att göra så?

– Jag kan bara ta hand om mitt lag. Jag lämnar det till er att tycka något om..., säger förbundskaptenen till Sportbladet.

Kvartsfinal på fredag

Nilla Fischer:

–Det var överraskande tycker jag, men det är kul att det är jämna resultat hela tiden.

De vilade flera spelare från normala startelvan?

– Ja, det är ett sämre landslag än normalt men Japan är ändå så skickligt så jag hade förväntat mig att de skulle vinna ändå.

I kvartsfinalen, som spelas på fredag, väntar tvåan i Grupp F och det blir med största sannolikhet Frankrike (avgörs senare i kväll). Senast Sverige och Frankrike möttes i tävlingsmatch var i VM-bronsmatchen förra året och då vann Sverige med 2-1.