Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Konstigt, Blågult

Robert Laul: De vill ge Gerndt en andra chans, men duckar fegt debatten

11 november mot Danmark förra året – det var senaste gången Gerndt spelade i landslaget.

För oss är det ingen dramatisk fråga, sa ord-föranden Karl-Erik Nilsson.

För mig är det inga konstigheter, sa förbundskapten Erik Hamrén.

När den retoriken återkommer i vart och vartannat svar, ja då brukar omständigheterna vara både dramatiska och konstiga.

Det var alltså kallat till presskonferens inför nästa veckas stora fotbollshändelse, sista landskampen på Råsunda, en repris på VM-finalen 1958, Sverige mot Brasilien. Omstart efter fotbolls-EM, uppstart inför VM-kvalet men framför allt en match för att minnas det som varit.

Såväl Pelé och Bengt ”Julle” Gustavsson som Zlatan och Thiago Silva är inbjudna.

– De duellerna blir spännande att se, sa Erik Hamrén och hoppades kanske att det blir den svenske anfallaren som lobbar över den brasilianske backen den här gången.

Hamrén gick raskt vidare

Inte särskilt många journalister var på plats, de flesta låg kvar på stranden eller jobbade med OS och vi som ändå släpat oss dit hade precis duschat bort solkrämen och såg framför oss en mjukstart på landslagshösten, möjligen en pliktskyldig notis mellan starbåtsguld och dubbeltrappsilver.

Så tänkte nog förbundskapten Erik Hamrén och SvFF-ordföranden Karl-Erik Nilsson också.

Eller: det var så de uppträdde när de presenterade Alexander Gerndts återkomst i landslaget, en spelare som i december i fjol dömdes till villkorligt fängelsestraff och dagsböter för allvarliga brott, nämligen två fall av misshandel av sin före detta hustru.

Hamrén presenterade truppen från podiet och stannade kort till vid Gerndts namn:

– Om vi tittar från EM-truppen har vi då två som tillkommer, Marcus Berg och Alexander Gerndt, som inte var med under EM, sa Hamrén och gick raskt vidare.

När Gerndts namn dök upp vid den allmänna frågestunden låtsades Hamrén som att uttagningen var den mest självklara sak i världen:

– Jag tar det som med de andra, jag grundar det på det sportsliga. Han var tillgänglig redan innan EM. Inget annorlunda än med de andra spelarna.

När det öppnades för mer personliga pratstunder fortsatte förbundskaptenen på den inslagna vägen:

– Jag förstår att det blir reaktioner men jag kan inte tänka på det. Jag tänker bara sportsligt och vilka spelare jag har till förfogande. När han är tillgänglig måste jag bedöma honom på samma sätt som de övriga spelarna.

Finns det anledning att återigen markera var landslaget står i frågan kring det brott han är fälld för?

– Nej men jag har sagt ganska klart utifrån vad jag tycker och tänker. Sedan är det styrelsen som tar besluten. För mig är det inga konstigheter, jag tittar på det sportsliga och utifrån det försöker jag få till så bra resultat som möjligt för landslaget.

Nilsson: Han är tillgänglig

Förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson verkade inte heller tycka att det fanns särskilt mycket att diskutera:

– Alexander är tillgänglig för spel. Sedan är det upp till förbundskaptenen. För oss är inte det här någon dramatisk fråga. Han var tillgänglig redan till sommarens EM.

Men när ni nu presenterar honom i en trupp för första gången, finns det inte anledning att markera var ni står i de här frågorna?

– Jag tycker att både Erik och förbundet i alla lägen varit oerhört tydliga i sakfrågan. Där är allt redan sagt, det råder inga tvivel var vi står.

Var står ni då?

– Vi är emot all typ av våld, det har vi tydligt kommunicerat tidigare, hur vi ser på den här typen av frågor. Just nu är det möjligt att ta ut honom, då förhåller vi oss till det, sedan får vi se om det finns anledning att ta upp frågan igen. Det är ju inte aktuellt förrän efter en eventuell hovrättsförhandling och när den sker vet vi inte, sa Karl-Erik Nilsson.

Lynchstämning på Twitter

Samtidigt, i världen utanför fotbollskorridorerna, slog Gerndt-nyheten igenom med full kraft och gick rakt genom OS-bruset. I sociala medier som Twitter rådde viss lynschstämning och debatten kan väl sammanfattas så här:

Det finns de som tycker att Alexander Gerndt aldrig mer ska få representera ett svenskt fotbollslandslag.

Andra menar att det bör avvaktas med landslagsspel tills hovrätten sagt sitt.

Ytterligare några påpekar att straffet är avtjänat och att det är fritt fram för spel.

Själv ser jag ett förbund och ett landslag som på goda grunder – får vi verkligen hoppas – vill ge en spelare en andra chans men fegt duckar den debatt ett sådant beslut kräver.

Eller en dramatisk fråga som är konstigt hanterad.

TRUPPERNA TILL SVERIGE-BRASILIEN:

Sverige möter Brasilien på Råsunda den 15 augusti, den sista landskampen på nationalarenan.

Sveriges trupp:

Målvakter: Andreas Isaksson, Kasimpasa, Johan Wiland, FC Köpenhamn.

Försvarare: Mikael Antonsson, Bologna, Andreas Granqvist, Genoa, Mikael Lustig, Celtic, Jonas Olsson, West Bromwich, Behrang Safari, Anderlecht, Oscar Wendt, Borussia Mönchengladbach.

Mittfältare/Anfallare: Emir Bajrami, Monaco, Marcus Berg, Hamburg, Rasmus Elm, CSKA Moskva, Alexander Gerndt, Utrecht, Samuel Holmén, Istanbul BB, Zlatan Ibrahimovic, Paris Saint-Germain, Kim Källström, Spartak Moskva, Sebastian Larsson, Sunderland, Anders Svensson, Elfsborg, Ola Toivonen, PSV Eindhoven, Pontus Wernbloom, CSKA Moskva, Christian Wilhelmsson.

Brasiliens trupp:

Målvakter: Gabriel, Milan, Neto, Fiorentina, Renan Ribeiro, Atlético Mineiro.

Försvarare: Rafael, Manchester United, Dedé, Vasco da Gama, Thiago Silva, Paris Saint-Germain, Juan, Inter, Alex Sandro, Porto, Bruno Uvini, Sao Paulo, Romulo, Spartak Moskva, Daniel Alves, Barcelona, Danilo, Porto, David Luiz, Chelsea.

Mittfältare/anfallare: Ramires, Chelsea, Sandro, Tottenham, Paulo Henrique Ganso, Santos, Paulinho, Corinthians, Alexandre Pato, Milan, Hulk, Porto, Neymar, Santos, Lucas, Sao Paulo, Oscar, Internacional, Leandro Damiao, Internacional, Jonas, Valencia.(TT)