Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

En elak jury kanske kan hitta nya kommentatorer

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-30

– Roger, vad säger du?

Inte så mycket, förstås.

Det är inte Rogers, i det här fallet Luleåtränaren Rönnberg, fel att han inte har så mycket att säga. Det är snarare frågans fel.

En antifråga som ”vad säger du?” som inledning skapar en ointressant intervju lika säkert som det är osäkert vem som vinner allsvenskan i fotboll.

Den är till och med sämre än sportklassikern ”Hur känns det?”

Skäl för namnet

Men det var klassen på elitseriematcherna i går.

Och då talar jag inte bara om intervjuteknik.

Jag är oerhört glad att Säsongs-kortet den här hockeysäsongen gör skäl för namnet. Nu får vi tittare allt, till skillnad från förra säsongen då samma kort var ett hån mot elitseriepubliken.

Problemet nu, om man nödvändigtvis måste hitta ett, är att antalet kompetenta kommentatorer uppenbarligen inte räcker till för så många matcher.

De måste ju finnas

Klassen på grabbarna (det är ju alltid grabbar, men varför?) har varit så låg i seriens inledning att en Idol-variant rimligtvis borde ge bättre utfall.

Skicka en elak jury landet runt för att hitta en ny generation kommentatorer som kan ta över efter de äldre, de vi vant oss vid och gillar.

De måste ju finnas där ute.

Ingen begåvad fråga

– Vad säger du?

Det är ingen begåvad fråga. Den lägger inte upp för ett intressant eller betydelsefullt svar.

Det är en fråga som säger: ”De flesta tv-tittare är ändå och hämtar kaffe just nu och du vill in i omklädningsrummet och jag vill till pressrummet och fika”.

Lyckligtvis är de flesta aktiva inom elitidrott så pass väldrillade i att svara på tråkiga frågor att de automatiskt svarar, eller snarare bara pratar, oavsett fråga.

Jag vet att det är svårt. Jag har som skrivande reporter själv ställt totalt värdelösa inledningsfrågor. Skillnaden är att det då blir som en inledningsfras, en ”Hej, hur är läget?” som leder vidare till de riktiga frågorna.

I tv har kommentatorerna inte den lyxen att de kan samtala sig fram till kärnfrågorna.

Därför är det extra viktigt att komma på något bättre än:

– Vad säger du?