Hur du synhöjer med A-A eller K-K före floppen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-01

En bra pokerspelare har många manövrar på sin repertoar: kontinuitetsbeten, "the squeeze play" - här har den svenska påkerjuryn fortfarande en del arbete - och ett antal andra som i sinom tid ska gås igenom här.

Det jag ska ta upp i dag är ett knep för att få in mera pengar i potten, de sällsynta gånger du startar med förstaklassbiljetter som Arne Anka (A-A) eller en tvåkrona (K-K).

Två frågor du alltid ska ställa dig när du tittar på dina startkort, och i den prioritetsordningen, är: (1) Kan jag sannolikt vinna potten med de här? och (2) Om svaret på första frågan är ja, hur kan jag först bygga upp potten?

Har du följt mina teorilektioner och/eller läst Pokerhandboken är du medveten om att starthänder som höga par i hold'em fungerar bäst mot bara en eller två motspelare: mot flera stiger risken för att någon annan ska pricka floppen bättre än du, till obehagliga nivåer. Standardtricket med A-A eller K-K är därför att höja i första rundan, för att skära ned på motståndet.

Men gör du höjningen från första, andra eller tredje position, kommer de andra att på goda grunder misstänka att du har just sådana kort, och därför ibland lägga sig som dominobrickor bordet runt varefter du tar hem en liten pott med en stor hand.

Därför ska jag lära ut den här manövern: sitter du i tidig position och har A-A eller K-K på handen, OCH vet om att du är uppe mot aggressiva och höjningsvilliga spelare som ska tala efter dig, så kan du ibland nöja dig med att syna. Någon annan som talar efter dig höjer då sannolikt, kanske blir det till och med en kontrahöjning, och NU, när det på nytt blir din tur att tala, slår du tillbaka REJÄLT med ännu en höjning.

Vad du då oftast uppnår är två effekter: du skär ned på fältet så att bara en eller möjligen två till slut kommer att stanna kvar och syna dig, och du har dessutom sett till att bygga upp potten så att den inte längre bara består av mörkarna. Visserligen kommer du sedan att som regel ha dålig position och få tala först efter floppen, men med en sådan starthand har du sällan något emot det.

Nästa gång du alltså tittar ned på Arne Anka eller en tvåkrona i tidig position, så ha det här knepet i åtanke.

Analysen

Följ ämnen i artikeln