Svensk förlust i premiären

Uppdaterad 2012-07-29 | Publicerad 2012-07-28

LONDON-STOCKHOLM. Sverige spelar i ”Dödens grupp” i OS-handbollen.

Efter premiären mot Danmark har de svenska förhoppningarna fått ännu mindre liv.

– Just nu är man svinförbannad. Vi visar inte det hjärta man ska göra när det är OS. Vi får gå in i oss själva och visa att vi ska fan ta det här, säger Isabella Gulldén till SVT efter 18–21.

Sverige har lottats i det som kallats ”historiens tuffaste grupp” med Danmark, Norge, Frankrike, Spanien och Sydkorea.

Premiären mot Danmark på lördagen var därför en nyckelmatch.

En seger skulle öppna stora möjligheter. En förlust skulle göra resan mot avancemang tuff.

Det blev ett bittert nederlag.

Skada på Helgesson

Sverige gjorde en stark första halvlek. Trots avbräcket i inledningen där Therese Islas Helgesson fick bäras ut på bår, tog man kommandot. Tack vare starka insatser av Isabella Gulldén, målvakten Cecilia Grubbström – och framför allt pigga inhopparen Jamina Roberts – gick man till paus med ledning, 10–8.

I andra halvlek körde det svenska anfallsspelet fast. Storskytten Linnea Torstenson hade inte ställt in siktet, och i mitten av halvleken var ställningen utjämnad när Nörgaard kontrade in 13–13.

Några minuter senare hade Danmark gått om och ledde med 16–15.

– Vi kommer ingenstans. Vi låser oss alldeles för mycket. Vi får inte de skotten vi brukar ha, säger Bella Gulldén till SVT.

Uppförsbacke

Sverige höll sig kvar i matchen genom ett par mål av Anna-Maria Johansson. Men när Tina Flognman fick två minuters utvisning och Danmark direkt satte 18–16 med knappt sex minuter kvar, blev uppförsbacken alltför brant.

Då hade Sverige endast gjort sex mål i andra halvlek.

Sverige lyckades skapa lite dramatik i slutet. Johanna Ahlm reducerade till 18–19 med knappt två minuter kvar.

Men Berit Kristensen dödade matchen med sitt 20–18.

– Vi är sega idag. Vi har inte glöden som man ska ha i en premiär.

Svenske förbundskaptenen Per Johansson var besviken:

– Det är besvikelse att vi inte kan luckra upp deras försvarsspel i andra halvlek.

På måndag möter Sverige regerande Europa-, världs- och OS-mästarna Norge.