Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Så klär du dig själv och hästen inför dressyrpasset

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-11

Hästen

Till och med lätt A:4 är betslingen träns, då får man ha engelsk nosgrimma, remontgrimma eller aachengrimma. Den engelska nosgrimman är att föredra för den drar inte ihop nosen på hästen utan ger hästen den största friheten. Pullargrimma är tillåten i fälttävlansdressyren. I lätt A:5 och medelsvår B:1 får ryttaren själv avgöra om den vill rida på träns eller kandar. Från och med medelsvår B:2 är det bara kandar. Ponny i Lätt A:5 är det arrangören som avgör vilken betsling som ekipaget ska ha. När man rider på kandar får man endast ha engelsknosgrimma.

Bettet ska anpassas efter hästens mun. Förr lärde man at att ett tjockt bett är det mildaste och snällaste. Så behöver inte vara fallet. En häst med små mungipor kan få mer obehag av ett tjockt än ett smalt bett. Det vanligaste bettet är delat tränsbett med rörliga ringar. Om hästen av någon anledning skulle behöva ett annat bett så kontrollera att det bettet är godkänt att rida dressyr på. Det är ingen idé att träna hemma på ett bett som sedan inte får användas under själva uppvisningen. Använd samma utrustning hemma som du ska tävla i så att både du och hästen är vana vid dessa.

Sadeln skall vara allround eller dressyrsadel. Det går även att rida dressyr i militärsadel om det nu är så att det är det som finns att tillgå. Hoppsadel eller andra sadlar med putor för knäna går inte att rida bra dressyr i. För att kunna sitta i lodrät sits med långa ben får det inte vara några putor eller annat som hindrar.

Skall man satsa på dressyren är det klart bäst att satsa på en riktig dressyrsadel. Dressyrsadeln ger trots atts den största möjligheten till en korrekt sits och följaktligen också till att ge korrekta hjälper. Sadeln är också gjord så att det ska vara så lite som möjligt mellan ryttaren och hästen för att inte ta bort känslan och för att ryttaren ska kunna ge så lätta hjälper som möjligt.

Om man vill ha vojlock eller schabrak är en smaksak. Själv tycker jag det är stiligast med schabrak. Se bara till att materialet i vojlocken eller schabraket är lätt att rengöra. Hästen svettas ganska mycket under ett riktigt dressyrpass och svetten torkar sedan in i vojlocken/schabraket tillsammans med hästhår och smuts. Jag tycker det är enklast med rutsytt bomull som man bara borstar av och slänger i tvättmaskin.

Vilken sadelgjord man väljer är också mycket en smaksak. Men också här är det smartast att ha en sadelgjord som är lätt att rengjöra då hästen svettas mycket i sadelgjordsstaden.

Vad det beträffar stigbyglar kan man ha vilka man vill efter smak.

Hästens ben ska skyddas vid dressyrträning av lindor eller benskydd. Använder man lindor är det mycket viktigt att de lindas rätt. Annars gör de mer skada än nytta. Är du osäker använd i så fall damasker eller strykkappor. På dressyrtävling får hästen aldrig bära varken lindor eller benskydd under uppvisningen.

Ryttaren

Ridstövlar ger det bästa stödet för hela skänkeln. Jodphurs och stallskor ger inte alls något stöd för skänkeln i jämförelse. Det finns särskilt tunna ridstövlar med snörning vid vristen för dressyrridning. De är tunna just för att inte ta bort känslen och kontakten med ryttarens skänkel och hästens sidor. Vitsen är att ha så lite som möjligt mellan sig och hästen.

Sporrar är obligatoriskt på tävling men träna gärna hemma utan för att få hästen så känslig för skänkeln som möjligt. Ett dressyrspö kan i så fall vara ett bättre komplement då detta kan användas till att peta lite på hästen bakdel någon gång vid behov. På tävling är det ej tillåtet att ha med sig spö in på banan.

Riktiga ridbyxor är ett måste om man ska satsa på dressyr. Att rida i till exempel jeans går inte alls särskilt bra då den kraftiga sömmen på insidan ligger emot och skaver. Själv red jag mina knän helt blodiga i jeans innan jag fick mina första riktiga ridbyxor. Helskodda ridbyxor är de bästa vid dressyrridning, men variera gärna mellan helskodda och knäskodda för du får en fastare sits i knäskodda. Man blir gärna lite "bortskämd" av att alltid rida i helaskodda. På tävling ska man rida i vita eller beiga ridbyxor.

På överkroppen ska man undvika att ha alltför bylsiga kläder för de hindrar rörelsefriheten. Ha kläder på överkroppen i lager som går lätt att ta av för man blir varm och svettig av att rida dressyr. På vintern är det bra att ha en stickad tröja med väst utanpå och en jacka över. Jackan hänger du av dig när du kommer in i ridhuset och behöver du ta av dig mer är det lätt att ta västen. På tävling rider man i ridkavaj i lätta klasser och i dressyrfrack i svåra klasser.

Unna dig ordentliga handskar! Fryser du om händerna blir de stela och stela händer är inga bra dressyrhänder! Pä tävling har man ofta vita handskar för att det ska se snyggt ut.

Att man alltid har godkänd ridhjälm när man rider är självklart!

Följ ämnen i artikeln