Glimne: Snälla, ge oss tydliga skatteregler

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-21

Dan Glimnes pokerteori

Så är då ämnet beskattning av poker aktuellt igen – nästa vecka hålls rättegången mot Ken Lennaárd, som för några år sedan tog hem en större summa pengar i en turnering i London och som Skatteverket nu yrkar på att få del av.

Skälet, trots att Ken Lennaárd bevisligen spelade inom EU? Att sponsorn för turneringen, som Skattemyndigheten på oklara grunder jämställer med arrangören, har sin juridiska hemvist utanför EU.

Detta resonemang kan gott jämföras med den omtalade ”tvärtom-domen” i höstas, mot den Malmöspelare som vunnit på en nätpokersajt som har sin juridiska hemvist inom EU, men ändå åkte på skatt.

Skälet då? Jo, sajtens server (där det anses att nätpokerspel äger rum) råkar finnas på Isle of Man, denna rest från feodalväsendet som lyder under brittiska kronan och inte staten, vilket gjorde att spelet ansågs ha arrangerats utanför EU.

Hur fan ska då Skatteverket ha det? vill man gärna fråga sig. Jo, myndighetens påbud är numera att det för skattebefrielse inte räcker med att vinna pengarna på legalt spel inom EU, utan även ”arrangören” ska hålla till inom EU.

Är prispengarna skattepliktiga?

Detta resonemang riskerar att hamna i ett moras av teknikaliteter. Hur blir det om en turnering i låt oss säga Amsterdam samarrangeras av Holland Casinos och Microsoft – är prispengarna plötsligt skattepliktiga för en svensk spelare, på grund av det USA-baserade mjukvaruföretagets inblandning? Eller ska man kräva in 15 procent i skatt då, i stället för 0 eller 30?

Om EU-baserade Nokia eller Ericsson hypotetiskt samarrangerar ett framtida WSOP ihop med Harrah’s, påverkar det på motsvarande sätt i riktning mot en skattereducering för en svensk spelare som hamnar in the money? Eller kommer Skatteverket då att påstå att det är Nokias/Ericssons nordamerikanska bolag, inte huvudkontoret hemma i Finland/Sverige, som är medarrangör – oavsett avtalsformuleringar?

Var kommer Skatteverket i förlängningen att dra gränsen mellan sponsor och arrangör? Och, inte minst, skulle EU-domstolens eventuella prövning av ovanstående ärende landa i ett beslut som matchar svenska myndigheters?

Här finns många frågor som väntar på berättigade svar, i samband med processen mot Ken Lennaárd. Är det för mycket begärt med klara och entydiga riktlinjer från Skatteverket?

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln