Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Barnen har gett upp hoppet om sin sommarturnering

Publicerad 2020-03-31

HUDIKSVALL. Inget snyftreportage, tack.

På den punkten är Fredrik Sundfors, 48, bestämd.

– Men för vår närmaste framtid är Hudik Cup helt avgörande, säger han.

Fredrik Sundfors – visst låter namnet bekant?

Jodå, det är den gamle målvakten med förflutet i Gif Sundsvall och ett par truppinhopp i svenska landslaget för snart 20 år sedan. Han tar emot med en naturlig fothälsning vid dörren till kansliet i Hudiksvall.

Tillbaka i hemstaden där Fredrik sedan 2018 jobbar som cupkoordinator för division IV-klubben Strands IF.

– Hur hamnade jag mitt i det här? säger han med spelad förvåning och tar på sig en svart keps när han förstår att det ska göras en tv-intervju också.

– Du är ju ”Hudiks” största profil, kommenterar kanslikollegan Olof Forsvik.

– Säg som det är, vi har inget bättre att skicka fram, flinar fotbollssektionens ordföranden Meho Medic, polis till yrket.

Fredrik Sundfors läser Hudik Cup-bilagan som skulle delas ut med dagstidningen.

Spelats varje år sedan 1979

I månader har planeringen för Hudik Cup 2020 pågått. Helgturneringen som lockar 5 000 barn och ungdomar har spelats utan avbrott varje år sedan 1979. I fjol var det på vippen att cupen regnade bort. Så sent som på fredagsmorgonen stängde kommunägda bolaget Glysisvallen ner fotbollsplanerna på grund av vätan.

– Då gick mitt topplock, säger Fredrik Sundfors med ett snett leende.

– Men jag bet mig själv i tungan och sa att nu åker ni härifrån så kommer ni tillbaka om två timmar så tittar vi på planerna då.

– Det vart ju spel till slut, konstaterar Fredrik Sundfors nöjt.

I år räcker det inte att stampa på några gräsmattor för att övertyga myndigheterna om att Hudik Cup ska spelas. Som läget är nu blir den inte av alls i juni.

Patrik Hedman, verksamhetsansvarig, Meho Medic, ledamot i styrelsen, Olof Forsvik och Fredrik Sundfors.

”Svårt med Gothia Cup också”

Fredag 27 mars beslöt den svenska regeringen att förbjuda allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på över 50 personer. Detta med anledning av den pågående coronapandemin som fram till söndagen då vi besöker Hudiksvall precis nått över hundra covid-19-dödsfall i Sverige totalt (varav ett bekräftat i Region Gävleborg).

Polisen och fotbollsordföranden Meho Medics tolkning är att en ungdomscup – till skillnad från en vanlig fotbollsträning – faller under den nya lagen.

– I ordningslagen står det att ett idrottsevenemang är offentlig tillställning. Själva arrangemanget och matcherna.

Så exempelvis Gothia Cup skulle inte heller gå att arrangera så länge den här nya lagen ligger kvar?

– Jag skulle tro att det blir jävligt svårt, säger Meho Medic.

Nyheten om Hudik Cup har snabbt nått hela vägen till Strands IF:s P13-lag. När Sportbladet besöker en träning på Glysisvallen har killarna i laget redan gett upp hoppet.

– I år skulle vi tävlat, men nu är det ju corona så…, säger Oliver Åhs.

Tror ni det kan bli cup ändå?

– Nä, smittspridningen av corona ökar, säger lagkamraten William Nordqvist.

– Man får inte vara mer än 50 personer på en och samma plats, fyller Sebor Abdullah i.

Vad tänker ni om det då att det kanske inte blir någon cup?

– Skit, säger Oliver.

– Tråkigt, tycker William och Sebor.

Finns det något man kan göra?

– Jag tror inte det blir en cup oavsett vad vi gör nu. Det är ju corona och de flesta är väldigt rädda, säger Oliver.

Är ni också oroliga?

– Nja, lite. Jag är inte orolig för att jag får det, vi är unga och i form, men att man råkar smitta någon som är äldre. Jag är orolig för mormor och morfar och farmor och farfar, säger Oliver.

I källaren vid Strands IF:s kansli finns allt för Hudik Cup lagrat. Fredrik Sundfors beskådar.

En inställd cup är också en cup

Medan barnen kan återgå till dagens träningspass, har Fredrik Sundfors bekymmer bara börjat. En inställd cup är också en cup, om man ser till kostnaderna, men inte till intäkterna.

– Många av inköpen till cupen är ju redan gjorda. I år köpte vi in 18 stycken ”nio-mot-nio”-mål. Bara det kostade 200 000 kronor, säger Fredrik Sundfors.

Strands IF har fått hjälp från lokala företag med delar av kostnaden, men det återstår fortfarande pengar att jaga in, säger Fredrik:

– Det finns många stora företag här i stan, men även de största drakarna drar ju åt handbromsen nu.

Niomannamålen går förstås att använda nästa år också, det största problemet är intäktsbortfallet.

– Cupen är föreningens stora kassako, säger Fredrik Sundfors.

De totala intäkterna beräknas till drygt fyra miljoner kronor genom anmälnings- och deltagaravgifter samt försäljning. Kostnaderna ligger på cirka två miljoner. Vinsten skulle gett Strands IF ett nollresultat för hela fotbollsverksamheten 2020. I stället väntas nu en förlust på en halv till en miljon kronor om inte cupen blir av.

”Enormt ekonomiskt tapp”

– Det här ekonomiska tappet kommer att bli enormt för oss. Cupen finansierar vår övriga verksamhet. Där har vi 450 ungdomar. Det här innebär att kostnader måste minska och eventuellt att avgifter behöver höjas, säger Fredrik Sundfors.

Även han själv sitter löst. Föreningens nya ledning har gjort en satsning just på ungdomsverksamheten och anställt bland annat Fredrik som spindel i ett större nät: förutom satsningen på ungdomsledare organiseras även gå-fotboll för äldre och ett slags ”idrottsbibliotek” som ska låna ut utrustning för vintersport och fjällvandring till människor som inte har råd att köpa det själva.

Om kedjan klipps på mitten skakas hela projektet i dess grundvalar.

– Vi har vuxit mycket och har anställt många senaste åren. Jag själv bland annat. Nu blir det varsel och permitteringar i maj i stället, säger Fredrik Sundfors och suckar.

Du kan bli av med jobbet?

– Så är det absolut.

”Som ett slag på käften”

Han tillägger:

– Vi har på väg att bygga upp något, sedan kom det här som ett slag på käften.

Fredrik Sundfors betonar ytterligare en gång att han inte vill att det här ska ses som ett snyftreportage, däremot vill han gärna visa på vilka genomgripande konsekvenser det får om Hudik Cup inte kan genomföras även för andra aktörer än Strands IF.

Till exempel riskerar en rad ännu mindre grannföreningar i närområdet att gå miste om intäkter på mellan 10 000 och 100 000 kronor vilket är stora pengar för små klubbar.

– Hela lilla Hudiksvall påverkas jättemycket av en sådan här grej. Det är bräckligt, säger han.

Fredrik Sundfors har gjort en egen uträkning via Riksidrottsförbundets prognosverktyg ”Event impact calculator”. Den spänner över tre A4-sidor som han skrivit ut och häftat ihop åt oss.

– Titta här, säger Fredrik och sätter fingret på siffran 20 873 500 kronor:

Genererar 20 miljoner till kommunen

Enligt uträkningen genererar Hudik Cup 20 miljoner kronor till Hudiksvalls kommun. Siffran låter väldig hög, men:

– Det är intäkter till affärer, hotell, restauranger och så vidare, hävdar Fredrik Sundfors.

För att Hudik Cup ska bli av måste regeringen häva beslutet om sammankomster och tillställningar före 8 maj.

– Det har vi satt som vårt sista datum. Alternativet är att vi flyttar fram cupen till augusti, men det är inte säkert att det passar alla. Det unika med vår cup är just att det är en helgcup. Det är närmare 800 matcher som spelas på 48 timmar från fredag klockan fyra till söndag klockan fyra. Den ligger innan semestern börjar och det är därför den blivit så populär, säger Fredrik Sundfors.

Han kliar sig med glasögonbågen på näsan:

– På något sätt ska vi fixa det här. Vi vet bara inte exakt hur ännu.

Medan Fredrik Sundfors och hans kollegor kämpar vidare i den hastigt uppkomna motvinden blickar spelarna i Strands IF:s P13-lag redan framåt mot nästa års Hudik Cup.

– Jag tror fortfarande att det kommer finnas sådana som är smittade då, men att det har minskat så att det blir cup, säger William Nordqvist.

– Hoppas det, säger Sebor Abdullah.

Under tiden är barnen glada att de fortfarande kan träna fotboll till skillnad från i andra länder som stängt ner allt.

– Det hade varit väldigt jobbigt. Men jag skulle spelat ändå. Om jag inte ens fick åka hit skulle jag spela hemma på gården. Och är inte mamma och pappa hemma skulle jag spela inomhus, säger Oliver Åhs bestämt.

FAKTA HUDIK CUP

* En av Sveriges största helgturneringar som spelats varje år sedan 1979.

* Totalt 5 000 fotbollsspelande ungdomar i åldern 10-15 år.

* I år skulle cupen avgjorts 12–14 juni.

* Anmälda lag:
2017: 253 lag.
2018: 271 lag.
2019: 312 lag.
2020: 322 lag (och över 50 på reservplats).

* Fyra miljoner kronor i intäkter, två miljoner i kostnader för arrangören Strands IF. Det hade gett två miljoner i vinst som finansierat övriga verksamheten. Nu väntar i stället ekonomisk kris, enligt cupkoordinatorn Fredrik Sundfors.

* Enligt Sundfors har det planerats för 45 000 besök till cupen av 15 000 unika personer. Av dessa är 10 000 turister, resterande är kommunens invånare. I Hudiksvall bor totalt 37 000 människor.

* Hudik Cup skulle generat intäkter till kommunen på 20,8 miljoner kronor, enligt Fredrik Sundfors uträkning via Riksidrottsförbundets prognosverktyg ”Event impact calculator”.

* Senast 8 maj måste regeringen häva den nya lagen om sammankomster och tillställningar för att Hudik Cup ska kunna avgöras som planerat, säger Fredrik Sundfors.