Frida Karlssons bakslag: kontrolleras dagligen
Uppdaterad 2020-08-31 | Publicerad 2020-08-28
TROLLHÄTTAN. Känningar i benhinnor, men också i ländryggen.
Frida Karlsson har fått ett bakslag efter flera tyngre träningspass.
Skidåkaren kontrolleras noggrant för att inte kliva över gränsen igen.
– Det sker dagligen, säger hennes tränare Per Nilsson.
Skidlandslaget gjorde under fredagen upp i en rullskidsprint i Trollhättan.
Frida Karlsson valde dock att avstå tävlingen på grund av känningar i benhinnorna.
Symtomen är tecken på att hon kört för hårt och sitter enligt tränaren Per Nilsson inte bara i just benhinnorna utan också i ländryggen. Och han har svaret på hur det kunde bli ett bakslag efter en sommar då Frida Karlsson satt personliga rekord i alla konditionstester hon genomfört.
– För två veckor sen lade vi in styrka och stakning i hög fart. Det handlade om fyra eller fem pass som var lite hårdare i en period med mindre mängd och det blev kanske för mycket för henne, säger Per Nilsson.
Inför landslagets läger kände Frida Karlsson hur kroppen reagerade.
– Det kom lite pang på, säger Per Nilsson.
”Har protokoll”
Den unga skidåkaren valde därför att avstå sprintloppet på asfalt som sliter hårt på kroppen för att kunna fullfölja landslagets läger med träning i skidtunneln i Torsby. Att åka skidor på snö innebär en mildare belastning.
Just kontrollen av Frida Karlssons hälsa och fysiska status har blivit viktig eftersom hon förra vintern fick tävlingsstopp på grund av avvikande resultat i hälsotesterna.
Lösningen för 21-åringen är minutiös monitorering.
– Hon har ett protokoll som hon ska följa, en träningsdagbok att skriva i och som går extra på känslan. Det gör hon dagligen. Då ser hon om hon är återhämtad. Sen kör vi kontrollpass varannan vecka på löpbandet, säger Per Nilsson.
Frida Karlsson är också omgiven med en expertgrupp som ser till att hon har balans mellan kost och träning, mellan vila och belastning.
”En trygghet”
När Sportbladet träffade Frida Karlsson i Torsby nyligen berättade hon om kontrollen.
– Det är en trygghet för mig att hela tiden följa upp så jag är på rätt sida gränsen. Jag monitorerar både återhämtningen och i träningen, det är skitbra. Man ser enkelt. Man kan monitorera allt: laktat, puls, känsla och en massa faktorer. Det är mycket man kan se, sa hon och påpekade:
– Vid minsta lilla osäkerhet kör vi ett kontrollpass. Då vet man snabbt vilket läge man är i belastningsfas.
I Norge har sedan tidigare Ingvild Flugstad Östberg tvingats backa i träningen och nu senast även Therese Johaug. Något Frida Karlsson, på plats i Trollhättan, kommenterar så här:
– Det är lätt hänt, det är det. Man får vara noga och monitorera känslan. Man ska gå ner sig lite för att få skjutsen framåt men man kan inte bara gräva en grop.
– Jag har försökt optimera allt runt om mig. Det har inte gått att göra lika mycket sponsorgrejer (i coronatider) och jag har varit väldigt vaksam på allt. Jag har optimerat hela balansen med tanke på avbrottet i vintras, säger hon.
Under fredagen drog hon och teamet kring henne i handbromsen. Den släpper de sakta men kan dra åt igen så fort ett värde är missvisande.