Publicerad 2013-01-27

Båda utklassade konkurrenterna i fristilsloppen

Kalla utklassade alla i Falun.

Charlotte Kalla och Johan Olsson var bara med under den sista dagen i skid-SM.

De kom, sågs och levererade. Båda vann fristilsloppen över 10 respektive 15 kilometer i utklassningsstil.

Charlotte Kalla har varit lätt förkyld och tävlingsvilat sedan världscuploppet i La Clusaz förra lördagen. Inget får riskeras inför VM i slutet av februari.

Men favoritdistansen i SM kunde hon inte låta bli. Emma Wikén, Anna Haag och de övriga som tagit medaljer under SM-veckan fick sig en lektion.

Kalla susade i väg i ett våldsamt tempo och ledde med 45 sekunder innan hon slog av på takten i milloppet.

– Jag är glad att jag stod på startlinjen i dag. Det här var bättre än jag trodde. Jag tycker inte jag har gjort ett riktigt lopp sedan Tour de ski, jag hade lite problem med vallan i La Clusaz, sade en nöjd Kalla.

Emma Wikén tog två guld och ett silver i SM. Ett facit som bekräftar hennes kapacitet. Anna Haag tog tre brons och ett silver i stafetten, också ett kvitto på att hennes jakt efter form börjar ge resultat lagom till VM.

Första guldet

Efter nio silver och sex brons kom till slut det första SM-guldet för Johan Olsson. Åsarna-åkaren utklassade konkurrenterna när han i sin enda SM-start vann 15 kilometer fristil före Daniel Richardsson, Hudiksvall, och Marcus Hellner, Gellivare. Även på fjärde plats kom en VM-åkare, veteranen Anders Södergren.

En tidigare lätt magsjuk Olsson tog kommandot direkt i Faluns krävande banor och första SM-guldet bärgades med 28,4 sekunders marginal.

– Det är ingenting som jag har tänkt på egentligen. Men det är klart att det skulle vara trist att lägga av och inte ha tagit ett enda SM-guld. Men jag är mer stolt över mina mästerskapsmedaljer och mina fyra världscupsegrar, sade Olsson, som fyller 33 om en månad.

– Jag hade väldigt bra skidor och hade ork hela tiden och kände direkt att det skulle gå bra. Ett väldigt, väldigt bra lopp.

Bra fartvecka

Daniel Richardsson kom från SM med två silver, ett stafettguld och en överraskande finalplats i sprint. Han hade 23 sekunder ner till de tre senaste årens mästare Marcus Hellner.

– Den här veckan har varit bra för mig. Jag vill ha en bra fartvecka, sade Richardsson.

Efter en vecka på hemmaplan kommer distansåkarna till VM att åka ner på höghöjdsläger i de italienska alperna.