Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Läkaren: ”Gått riktigt illa för vissa”

Publicerad 2013-06-15

Fruktar att Frida Wallbergs karriär är över efter knocken

BIlderna som skakar Boxningssverige. Frida Wallberg knockades rejält i går – hon lades i framstupa sidoläge och transporterades dirket till Karolinska Universitetssjukhuset för vidare undersökning.

Titelmatchen förvandlades till en mardröm för Frida Wallberg.

Hjärnblödningen kan i värsta fall innebära att 30-åringen tvingas ge upp proffsboxningen.

– Det beror på hur stor blödningen är, säger läkaren Sanna Neselius.

Hon lades i framstupa sidoläge och fick syrgas efter knocken från australiensiskan Diana Prazak. Sedan fördes Frida Wallberg, 30, till Karolinska där hon fick mardröms- beskedet att hon drabbats av en hjärnblödning.

Sportbladet pratade i natt med läkaren Sanna Neselius, som själv varit boxare och som också är ledamot för Svenska Boxningsförbundets medicinska kommité.

Hon blir skärrad när hon får höra om vad som hänt med Frida Wallberg.

– Herregud, vad hemsk, säger hon.

Tvingades lägga av

Hjärnblödningar har tidigare i historien förstört boxares karriärer. Bland annat svenske Armand Krajnc tvingades lägga av efter att ha fått två blödningar i bakre delen av hjärnan.

Vad som kommer att hända med Frida Wallberg vill Neselius inte spekulera i.

– Det är så olika. Det beror helt på var blödningen sitter, om det är en stor eller lite blödning. Men det är ju allvarligt, så mycket kan jag säga.

Hjärnblödning innebär att ett blodkärl i hjärnan brister. Det orsakar syreförlust i hjärnan och kan leda till livshotande skador, eftersom nervcellerna bara klarar sig en viss tid utan syre.

Hur pass allvarlig en hjärnblödning är beror på vilken typ man drabbas av. En epiduralblödning, som oftast orsakas av slag likt det Wallberg fick måttat mot sig, ses som den mest allvarliga typen.

I de fall personer drabbas av subduralblödning kan symptomen utvecklas långsamt och leda till förvirring och glömska.

”Kan återhämta sig”

Neselius, som specialiserar sig på idrottsrelaterade skador, har sett många olika typer av hjärnblödningar genom åren.

– Det finns de som återhämtar sig snabbt och klarar sig helt utan bestående men. Sedan finns det exempel på personer som det har slutat riktigt illa för, säger hon.

Följ ämnen i artikeln