NHL: "Inte vad vi hoppades på"

Publicerad 2012-09-16

Parterna misslyckades att komma överens

Donald Fehr.

NEW YORK Inga nya försök att få en deal till stånd har gjorts under helgen.

Så en minut över sex nu på söndagsmorgonen utbröt lockouten i NHL.

– Vi beklagar. Det här är inte vad vi hoppades på eller förväntade oss, säger vice-kommissionären Bill Daly.

Vid midnatt amerikansk östkusttid – 06.00 på morgonen i Sverige – gick det kollektivavtal  NHL opererat under de senaste sju säsongerna ut.

Och eftersom ligan och spelarfacket NHLPA misslyckats i försöken att träffa en ny överenskommelse togs spelarna ögonblicket senare ut i lockout.

– Vi beklagar att vi nått den här punkten. Det är inte vad vi hoppades på eller förväntade oss, säger NHL:s vice-kommissionär Bill Daly till nyhetsbyrån Canadian Press.

Spelarfacket: De har en underlig inställning

Inga sista-minuten-försök att förhindra en tredje arbetsmarknadskonflikt på arton år ägde dock rum under lördagen.

Daly träffade representanter från NHLPA för privata möten på morgonen, men regelrätta förhandlingar förekom inte.

– I skenet av det faktum att de inte har något nytt att erbjuda, och inte svarat på vårt senaste bud, kändes det inte meningsfullt, säger Daly.

En underlig inställning, tycker motparten.

– Flera av våra representanter, liksom flera spelare från förhandlingskommittén, har stannat i New York och är beredda att överlägga ner som helst. Men ligan vill inte, säger Steve Fehr, bror till NHLPA-bossen Donald Fehr och själv involverad i förhandlingarna.

Vad som händer närmast är oklart.

Kärnan i tvisten - miljardvinster

Inga nya förhandlingar är planerade – och kommissionären Gary Bettman sa så sent som i natt nej till förfrågan om ett möte på måndag.

Lika oklart är det hur lång konflikten kan tänkas bli.

NHL-lagens träningsläger skulle ha börjat kommande fredag, och strax därefter är de första träningsmatcherna planerade.

Förmodligen ställs de första in någon av de närmaste dagarna. Sedan närmar sig kritiska datumet 11 oktober – då grundserien börjar. Så fort riktiga grundseriematcher är hotade kommer pressen på parterna att bli betydligt större...

Kärnan i tvisten är fördelningen av ligans miljardvinster. Det senaste kollektivavtalet har gett spelarna 57 procent av den saftiga kakan och det är helt för mycket, tycker klubbens ägare. Istället föreslår de i sitt senaste bud en sänkning till först 49 procent och sedan 47.

Spelarna å sin sida menar att ägarna fick allt de ville i de senaste förhandlingarna för sju år sedan , att de själva samtidigt tvingades till stora uppoffringar och att de helt enkelt inte är villiga att acceptera det igen.

Så i motbudet erbjuder de sig enbart att avstå  ett antal procent på framtida ökningar av vinsten.

Nu är läget alltså helt låst – och utrymmet för framsteg den närmaste tiden verkar högst begränsat.

Bettman gjorde häromdagen klart att det senaste budet dras tillbaka när konflikten väl utbrutit. I nästa, presenterat när skada redan är gjord, kommer villkoren för spelarna att vara sämre.

I så fall har NHLPA antytt att man kan komma att kräva att systemet med lönetak skrotas helt  – och i så fall är parterna tillbaka i samma läge som 2004, när en hel säsong ställdes in.