Fjärde raka för Renet på Gotland

Publicerad 2014-10-25

Inget kunde stoppa suveräne fransmannen Pierre Alexandre Renet när den 31:a upplagen av världens största endurotävling, Gotland Grand National (GGN), avgjordes på Tofta skjutfält söder om Visby.

Renet vann därmed tävlingen för fjärde året i följd.

Regerande världsmästaren Renet var förstås storfavorit redan innan tävlingen. Bland svåraste konkurrenterna nämndes 45-årige Lars "Lappen" Nilsson som var helt dominerande (åtta segrar) i GGN innan Renet började sin segersvit 2011. Och det blev också 45-åringen som knep andraplatsen, men marginalen upp till fransmannen var hela 3 minuter och 30 sekunder.

– Det blev ett riktigt bra race i dag, kommenterade Renet direkt efter målgång.

– En sådan här svår tävling kan man aldrig vara säker på att vinna, det kan hända så mycket konstigt ute på banan.

Pierre Alexandre Renet – eller Pela som kan kallas i motorkretsar – var egentligen illa ute bara vid ett tillfälle, strax efter start då han vurpade och kom efter ganska rejält. Men redan vid den första varvningen var han ikapp ledande norrmannen Even Heibye.

– Men Even hotade länge, jag kunde aldrig känna mig särskilt säker, ansåg Renet.

Utökade varv för varv

Pela utökade dock hela tiden sin ledning, även om det inte vara med särskilt bred marginal – tre sekunders ledning efter två varv, elva sekunder efter tre varv, 15 sekunder efter fyra varv och 29 sekunder efter fem av de totalt sex varven. Att segermarginalen ändå blev så stor berodde på att värsta konkurrenten Heibye, precis som i fjol, tvingades bryta i slutet av loppet när andraplatsen var på väg att bärgas.

Lars "Lappen" Nilsson har haft en strulig säsong med bland annat skador och har inte kunnat förbereda sig på bästa sätt. Och segerchansen denna blåsiga lördag på Gotland försvann redan i starten.

– Jag fick inte igång cykeln och kom iväg väldigt sent. Men så är det,ju mindre förberedd man är desto sämre resultat blir det...

Mest jubel på Tofta skjutfält fick hemmasonen Mats Åkerblom som efter flera placeringar på topp 10 de senaste åren äntligen fick kliva upp på pallen.

– Det här har man verkligen längtat efter. Efter en trög start har det stämt bra för mig, tyckte Åkerblom.

I damernas elitklass fick Frida Östlund en fullträff. Hon var tvåa senast hon körde GGN 2011 och nu kom alltså fullträffen efter stark åkning under andra halvan av loppet. Tvåan Emmily Smalsjö distanserades med knappt en minut.