Bergström: Krävs kanonlag för att göra sju mål i en final

Publicerad 2012-04-21

Det blev inte som jag hade tänkt mig, men hur skulle jag veta att Iksu är så här bra?

Det krävs ett kanonlag för att göra sju mål i en final.

Det krävs ett gäng mästare för att nolla Sveriges bästa anfallsformation i 55 minuter.

När Iksu sprang in jämte Kais Mora kantades långsidorna av eldar. Det flammade, sprakade. 8000 åskådare flapprade med någon sorts pappkastanjetter. En blåsorkester spelade nationalsången.

Jag kunde inte önska mer just då. Det kunde jag tio minuter senare.

För Kais Mora öppnade sin första final på 16 år avvaktande. De hade inga problem med att spela fint, däremot med att spela fult. Och är man inte smutsig mot Iksu finns för många potentiella målskyttar för att det ska hålla.

En av dem heter Emelie Wibron. Två gånger i första perioden tilläts hon suga in bollen och lassa från sin högerbacksplats. Den första satt under målvakten Sandra Fredrikssons högerarm, den andra över vänsteraxeln.

Bästa laget mot bästa femman

Inför finalen skrev jag att det var en strid mellan landets bästa lag och landets bästa femma. Det mönstret förtydligades i andra perioden.

Therése Karlsson, Anna Wijk och Amanda Larsson hade bitvis sådan press att när Iksumålvakten Malin Marklund fick tag i bollen kunde hon bara ge tillbaka den med ett poänglöst kast ut i tomheten, bort mot Moraspelarna. Ändå hade Iksu sannolikt periodens fem vassaste chanser, varav två gav 3-0 och 4-0.

I tredje perioden var Iksu inte sugna på spänning. De dödade matchens enda boxplay, Victoria Wikström gled ner på högerkanten och spelade in till Josefina Eiremo. Så stod det 5-0, så var det avgjort.

De resterande minuterna var en orange manifestation om vilka som styr svensk innebandy. Seriesegrarna lekte, skrattade, njöt innebandy. Frida Eriksson trippade in med 6-1, Therese Andersson dansade in 7-1.

Medan de svenska mästarna hoppar och kramas nedanför mig kan jag bara fastslå att jag hade fel. Jag trodde det skulle bli tätt och jämnt. Iksu var för bra för att tillåta det.