Dagens namn: Orvar

Wennerholm: Värsta attacken jag någonsin hört – men Ward var domarens hackkyckling...

KARLSTAD. Lance Wards sågning av domaren Thomas Andersson är den värsta jag någonsin hört.

Det går knappt att kalla det sågning.

Det kändes mer som HV-backen gav sig på Andersson med en bulldozer.

Jag har aldrig hört en domare bli så överkörd, förödmjukad och tillplattad av en spelare efter en match.

Och Ward hade rätt i en sak – han var Thomas Anderssons hackkyckling hela matchen.

En ung Peter Forsbergs sågning av domaren Börje Johansson efter SM- finalen mot Malmö 1994 har blivit en svensk hockeyklassiker.

Men det var bara en viskning jämfört med Lance Wards motorsågsmassaker på domaren Thomas Andersson i går.

Det var totalt 42 utvisningsminuter i matchen mellan Färjestad och HV 71.

Och Lance Ward fick ensam nästan hälften av dem – 2+2+2+2+10 – totalt 18 minuter.

Justitiemord

Det värsta justitiemordet var när Ward fick 2+2 för roughing 13.37 in i andra perioder, efter att han greppat tag i Färjestadsmålvakten Alexander Salaks tröja.

Salak som satte klubbhandsken i ansiktet på Andreas Falk fick bara två minuter.

I det power play som följde slog Patrik Lundh in matchavgörande 2–1 – för övrigt hans första mål i elitserien.

Jag förstår att Lance Ward var arg.

Men jag trodde inte att han skulle vara lika arg efter matchen.

När jag och Anna Lindbäck träffade honom var han duschad, påklädd och och det hade gått en halvtimme sedan slutsignalen.

Jag väntade mig några diplomatiska kommentarer då Thomas Andersson kom på tal. Kanadensare brukar ju vara fromma som lamm vid sidan av isen och sällan kritisera domarna.

Men det vanligaste ord jag hörde de närmaste fem minuterna var ”horseshit” och ”fuck”.

Och utan att blinka berättade Ward att han bett Thomas Andersson att fara åt helvete i slutet av matchen – eller ordagrant ”Go fuck yourself”.

Då stod Andersson och pekade på den puck som Ward slagit iväg efter att ha fått sin fjärde och sista tvåminutare i matchen.

Han ville att kanadensaren skulle hämta pucken, men Ward hade inte en tanke på att vara Anderssons ”slaveboy” – slavpojke – som han själv uttryckte det.

Då sa han de tre ord som tvingade honom att lämna isen för gott.

Luddigt regelverk

Nu vet jag inte riktigt vad som kommer att hända.

Challe Berglund fick ju böta 10.000 kronor som tränare i Timrå, sedan han hoppat på domaren i en match.

Men reglerna är luddiga och det är inte säkert att en spelare kan bötfällas för vad han säger till media efter en match.

Annars hade Ward fått lufta plånboken ordentligt.

I NHL är det förbjudet för spelarna att kritisera domarna offentligt och Vancouvers Alex Burrows fick böta 2??500 dollar – cirka 18?000 kronor – efter ett uppmärksammat påhopp på en domare i vintras. Men det Burrows sa – att domaren varit ute efter honom för en tidigare incident – var ingenting mot Wards attack i går.

Det känns ändå rätt uppfriskande med en spelare som säger exakt vad han tycker, även om Ward gick över gränsen med ett par slag under bältet.

Men visst har han rätt i att han åker på många utvisningar bara för att han är just Lance Ward.

Domaren, då?

Nej, de får inte uttala sig efter matcherna numera.

HV 71 sjönk tillbaka ner till en tiondeplats efter förlusten i går. En placering före fjolårets finalmotståndare Djurgården, som överraskande föll mot nyfödda Södertälje (tredje raka segern för SSK).

Färjestad har inte heller imponerat på någon så här långt, men mot HV såg man fröet till den lagmaskin klubben har förutsättningar att vara.

Jag är ändå övertygad om att det är de här två lagen som kommer att mötas i en SM-final i vår.

Även om de inte är bäst just nu, brukar de vara bäst när det gäller.