Wennman: Olsson är nära en plats mot Holland

BIRMINGHAM. Jonas Olsson försäkrar att han har röstat i det svenska valet i dag, men jag har ingen aning om ­vilka han håller på.

Däremot fattar jag vilken sorts ­publik han gillar:

– Hörde du trycket på läktarna? ­Vilket drag! Arbetare, vet du!

Jonas Olsson avgjorde West Midlands-derbyt när han nickade in 3–1 i 69:e minuten.

Vi stod på The Hawthorns, det hade varit West Midlands-derby mellan West Bromwich och Birmingham, och Jonas Olsson var på ett fenomenalt gott humör.

Han hade, kan man säga, slagit tre flugor i en smäll:

1) Han hade varit med om att tillfoga grannen Birmingham dess första ligaförlust i höst och varit en av planens giganter när WBA vunnit med 3–1.

2) Han hade nickat in West Broms ­tredje mål och tagit emot Baggies-fansens kärlek.

3) Han hade skickat sig själv så nära en plats i Sveriges fyrbackslinje i EM-kvalet mot Holland att Erik Hamrén får svårt att välja nån annan vikarie för Olof Mellberg.

– Inte vet jag, men... jag är väl en av huvud­kandidaterna, log Jonas.

När hörde du senast av Hamrén?

– I augusti.

Besviken om du inte kommer med?

– Ledande fråga, ha ha. Jag vet bara att det finns en plats att slåss om och att jag nog är med i den matchen.

Jonas har flyt nu. Han blev nyligen hyllad för sitt defensiva spel i mötet med Liverpool, och i går älskades han på The Hawthorns för sitt nickmål. Han flög som en sångfågel, en albion, över ryggen på Birminghams duktige huvudspelare Liam Ridgewell och stångade in en hörna.

– Jag blev lite orolig först... jag var kanske på honom i ryggen en aning... men det är alltid lika kul att göra mål, skrattar Jonas.

Dessutom går hans svenska klubb, Landskrona, som tåget i Superettan just nu.

– Det är Henke-­effekten... 3–0 mot Norrköping var starkt. Hjärtat klappar för Bois!

Märklig match

Matchen som sådan var märklig. Birmingham dominerade derbyt i 45 minuter, Sebastian Larsson slog en frispark som Scott Dann nickade fram till Cameron Jeromes 0–1 (det såg inövat ut) och det fanns absolut ingenting som talade för WBA i det läget.

– Men vi fick veta att vi levde av tränaren (Roberto di Matteo) i halvtid... oj,oj, sa ­Jonas Olsson.

West Brom bytte ut anfallaren Fortune och stoppade in mittfältaren Graham Dorrans, och vilken skillnad det blev. Sällan man ser ett enda byte betyda så oerhört mycket för ett lag.

– Det vände där. Dorrans har kvalitét, han är otroligt viktig för oss, säger Jonas.

Yra höns

Följden blev att Birmingham, dittills obesegrat i ligan, tappade hela spelet. Andra halvleken var oorganiserad och märkligt vilsen. Ett av ligans tryggaste och mest disciplinerade lag sprang plötsligt omkring som yra höns.

Sebastian Larsson släntrade förbi när jag gjorde hjälteintervjun med Jonas Olsson, lutade sig fam och utbrast:

– Ja ja, bla bla bla bla!

Därpå ställde sig Seb lika frågande till Birminghams mystiska ”försvinnande” efter paus och ondgjorde sig en smula över de försvarstabbar som fick WBA att vända 0–1 till 2–1 mellan 51:a och 59:e minuten.

– Jag fattar inte... vi hade ju full kontroll, sa ”Bissen”.

Han var i alla fall inte sämre människa än att han gratulerade sin svenske kompis ­Jonas Olsson till målet och en stark insats.

– Det är ju bra med tanke på landskampen, sa Sebastian.

Nu vet vi ju inte vad Andreas Granqvist och Petter Hansson har att säga om den saken, men får man tolka Seb Larsson är Premier League-vännen Jonas Olsson tämligen ”hot” för en landslags­comeback till EM-kvalet i Holland.