Pokerns svar på påse-sax-och-sten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-12

Av en slump blev det så att jag delade taxi med Simon Johansson ut till flygplatsen, dagen efter att han tagit hem vinsten i Unibet Open i Warszawa samt en och en kvarts miljon kronor. I loungen vid gaten ställde jag frågan om varför just han segrade på finalbordet.

Han tänkte ett tag innan han svarade: ”Därför att de andra var mer rädda för att förlora finalen än vad jag var. Jag vågade utmana, och bli den aggressivaste vid bordet. Det var så jag gick från chipfyra till chipleader inom 20 minuter när vi startade.”

Svaret rymmer avgrunder av insikt i de psykologiska egenskaper som krävs för att ta klivet upp från kompetent amatör till stadig vinnare.

Aggression

Det har skrivits mycket om aggression i poker. Det råder inte heller några tvivel om att aggression är en av grundpelarna för framgång i spelet. Vill du segra får du inte tveka inför att mäta dig med motståndarna när det gäller att utöva ”power poker”, och då inte bara de gånger korten är på din sida. Ingen pokerspelare i världshistorien har någonsin synat sig hela vägen fram till segern i turnering.

En av tre faktorer på din sida

Säkert har du spelat påse-sax-och-sten någon gång, men vad inte alla är medvetna om är att det finns en liknande relation i poker mellan din position, dina kort och din markerstapel; och när du går upp mot en motståndare, SKA du ha minst en av dessa faktorer på din sida. Med bra position kan du sätta tryck på en motspelare trots att han sannolikt har bättre kort än du; med bra kort kan du ta dig an en motspelare med större markerstapel än du; och med en bra markerstapel kan du injaga fruktan hos en mera shortstackad motspelare, trots att hon har position på dig.

Det är i detta triangeldrama du måste hitta den balans som fungerar, för att ta kommandot vid bordet … men också kunna gå från att i ena ögonblicket utöva obevekligt tryck på motspelarna, och i det andra glida undan och ändra stil. Vi har alla sett spelare som kört över bordet den första timmen eller dagen, för att sedan implodera när de inte klarade av att byta växel.

Gränslinje

Gränslinjen mellan smart aggression och ett vettlöst eldande med keramiken kan vara svår att definiera; men det är många gånger förmågan att urskilja just den som skiljer vinnarna från de enbart kompetenta turneringsspelarna.

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln