Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

DIF: ”Bajen ett exempel på när det kan gå illa”

Publicerad 2013-02-20

Jacobson ändrar sig om 51-procentsregeln – skyller på konkurrenten

bra exempel?  Djurgårdens ordförande tar Hammarbys ägarstruktur som ett exempel på varför han ändrat sig angående 51-procentsregeln.

Djurgårdens ordförande­ Tommy Jacobson tyckte förr i tiden att det skulle vara fritt fram för externa bolag att ta kontroll över en fotbolls- eller hockeyklubb i Sverige.

Nu har han ändrat uppfattning – delvis på grund av en av konkurrenterna.

– Hammarby är exempel på när det kan gå illa med utländska investerare, ­säger Jacobson till Sportbladet.

Sportbladets artiklar om att 51-procentsregeln ser ut att slopas har väckt starka reaktioner i Idrottssverige, och debatten om vad som gynnar sporten bäst är i full gång.

När Sportbladet pratar med Djurgårdens ordförande Tommy Jacobson säger han att det är en icke-fråga i hans klubb, eftersom det finns ett beslut från ett årsmöte om att behålla strukturen i föreningen och att han därför står bakom det.

Men personligen skulle han gärna ändra 51-procents­regeln till en 34-procentsregel.

– Det vore idealet, säger han.

”Vill inte slopa helt”

Däremot vill han inte släppa regelverket helt, vilket han tidigare velat.

– Jag tycker inte att man ska slopa det helt som jag tyckte för tio år sedan. Vissa frågor är ändå heliga och det ska krävas två tredjedelar, en kvalificerad majoritet, för att ändra ett beslut. Man ska inte kunna flytta laget till en annan stad eller lägga ner fotbollen och ersätta med luftgevärsskytte.

En av orsakerna till att Jacobson vill behålla en viss styrning är alltså Hammarby, laget som man kommer att dela arena med från och med sommaren.

– Det är ett bra exempel på varför jag har ändrat inställning över reglerna. Jag tror inte att det är bra när ett utländskt bolag går in och tar kontroll över en klubb.

– Jag tror inte att AEG (Anschutz Entertainment Group) är särskilt intresserade av Hammarby, eller Djurgården hockey för den delen. De har en annan agenda, vilket jag sagt många gånger, och det är att komma över driften på den nya arenan (Tele 2 arena) och Globen. Klubbarna har varit ett verktyg för att komma in där. Och det har de ju lyckats med, AEG har gjort det jävligt bra.

Bevara medlemsmakt

För AEG har det gått bra, men inte för Hammarby, menar du?

– Nja, jag kan Hammarby för dåligt, men jag läser tabellen.

Hammarbys vd Henrik Kindlund delar inte åsikterna.

– Vad han säger får stå för honom. Men jag upplever absolut som att AEG har stora intressen i Hammarby. Det var ju de som tog hit och var med att finansiera Gregg (Berhalter, tränare) bland annat.

Kindlund säger också att han är övertygad om att medlemsmakten kommer att bevaras i hans klubb.

– Jag kan inte se att något skulle hända hos oss. Våra medlemmar är väldigt, väldigt engagerade, säger han.

Det här är 51 %-regeln

reglerna i dag

Varje ideell förening måste ha röstmajoritet, alltså minst 51 procent av rösterna, i ett idrottsaktiebolag. Regeln står med i Riksidrottsförbundets stadgar som alla idrottsförbund måste följa. Den förhindrar att enskilda personer eller rika företag köper upp en del eller hela verksamheten.

nya förslaget

Utredningen föreslår att 51-procentsregeln stryks från RF:s stadgar och att det istället blir upp till varje enskilt idrottsförbund att bestämma vilken gräns som ska gälla. Exempelvis kan då fotbollsförbundet besluta om att det ska vara fritt fram för externt ägande av klubbar.