Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Laddat med tävlingsfritt i fem veckor

Publicerad 2012-12-29

Ovanlig uppladdning för Kalla: ”Men jag ska fajtas om pallplatserna”

”I slalombacken måste man hitta känslan precis under mjölksyratröskeln och jobba sig systematiskt uppför.”

Charlotte Kalla står redo för Tour de ski. Hon är laddad, sugen – men framförallt nyfiken.

För första gången går hon in i en stor tävling med över en månads tävlingsuppehåll.

– Jag hoppas kunna vara med och fajtas ända uppe kring pallplatserna, säger hon till Sportbladet.

I vanlig ordning öppnade Charlotte Kalla säsongen starkt. Första tog hon en planenlig seger i nationella genrepet i Bruksvallarna och sedan en fjärdeplats, trots fall, i världs-cupdebuten i Gällivare den 25:e november.

Men sedan kom en förkylning och stoppade start i minitouren i Kuusamo och redan tidigare hade hon planerat träning i stället för världscuptävlingarna i Kanada under mitten av december. Det betyder att när Charlotte Kalla ger sig ut på prologen i Tour de ski så är det första världscuploppet på fem veckor.

– Ja så är det, jag tävlade i Piteå i början av december, men det är annat att komma i gång med att tävla i världscupen, säger Kalla som aldrig haft så långt tävlingsuppehåll inför en så stor tävling.

”Känns bra”

– Nej inte vad jag kan komma på. Men det känns som att jag brukar kunna åka bra  i början av  säsongen i premiärer och så. Det känns som det är en bra erfarenhet att ha med sig.

Men då finns det ett uppdämt tävlingsbehov?

– Ja så känner jag verkligen. Jag är sugen på att tävla, det ska bli riktigt skojigt.

Vad vet du om formen, har du kunnat testa dig på träningarna?

– Det är lite svårt, jag har bara kört mina fartpass ­ensam. Men känslan har varit bra, det funkar rätt bra tekniskt och kroppen har svarat bra på träningen jag genomfört. Men samtidigt är det mycket nyfikenhet på exakt hur långt det kommer räcka.

Ingen Björgen

I frånvaro av Marit Björgen tror mästarinnan från den första touren, 2007/08, tror att hennes tuffaste utmanare är segrarinnan från de tre senaste tour­erna, Justyna Kowalczyk, och norska duracellkaninen Therese Johaug.

– Alla sekunder räknas när man ska ge sig ut på sista etappen. Den som kommer hålla fokus och inte har någon dålig dag  är först upp till toppen, säger Kalla.

I dag börjar den nio dagar långa jakten.

Här är Kallas Tour – etapp för etapp

Etapp 1, Prolog:

Distans: 3 kilometer fri stil.

Kallas kommentar:

”Det är viktigt att inte stressa för mycket i åkningen. Underlaget är hårdare än vad jag tränat på nu under sista tiden. Det är konstsnö och det var rätt hårt i spåren när vi var ute i och tränade till skillnad från Sundsvall där det kommit mycket snö. Så då gäller att åka stort och kraftfullt.”

Etapp 2, Jaktstart:

Distans: 9 km klassisk stil.

Kallas kommentar:

”Det blir en distans där jag verkligen får bita i för att hänga med så länge som möjligt. Det kommer gå väldigt snabbt och det är en kritisk distans för mig. Det handlar om att verkligen jobba för varje sekund.”

Etapp 3, sprint:

Distans: 1,4 kilometer fristil.

Kallas kommentar:

”Det kommer bli skoj. Jag har bara kört en fristilssprint i år, i Bruksvallarna, så det ser jag fram emot. Där gäller det att ta mig vidare och försöka varje ta ett lopp i taget och gå vidare från kvart och semi. Avancemang ger mycket bonussekunder.”

Etapp 4, jaktstart:

Distans: 15 kilometer fri stil.

Kallas kommentar:

”Den ser jag fram emot. Det är ett lopp som borde passa mig bra. Jag vill gärna åka tillsammans med en stark åkare så jag får hjälp att hålla farten uppe.”

Etapp 5, individuell start:

Distans: 3 kilometer klassiskt.

Kallas kommentar: 

”Fruktansvärt jobbigt! Förra året i Toblach upplevde jag att det var en tuff bana där det inte fanns mycket till återhämtningspartier. Så är det på tre kilometersbanor, det gäller att vara på tårna hela tiden.”

Etapp 6: masstart:

Distans: 10 kilometer klassiskt.

Kallas kommentar:

Jag brukar trivas rätt bra på banorna i Val di Fiemme. Det är också en distans som det kan gå otroligt fort på. Förhoppningsvis har jag dagen så jag kan hänga med hela vägen och göra fina resultat. Förra året var jag trea och året jag vann var jag tvåa, så jag har bra minnen därifrån men det är fortfarande en svår distans. ”

Etapp 7, Final climb

Distans: 9 km fristil.

Kallas kommentar:

”Det handlar om att hålla jämn fart in mot backen och sen i slalombacken måste man hitta känslan precis under mjölksyra­tröskeln och jobba sig systematiskt uppför.”

Följ ämnen i artikeln